Φτέρνισμα σκύλου και ανάποδο φτέρνισμα σκύλου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όπως σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και για τα σκυλιά, το φτέρνισμα είναι ένας τρόπος άμυνας, αφού ο σκοπός του είναι να απομακρύνει επιβλαβή ουσίες που εισήλθαν κατά την εισπνοή και παρέμειναν εκεί. Γι’ αυτό τον λόγο, το φτέρνισμα του σκύλου σας δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να σας δημιουργεί ανησυχία.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο;

Όταν το φτέρνισμα γίνει πολύ συχνό, σχεδόν καθημερινό, τότε δεν θα πρέπει να το αφήσετε στην τύχη. Το συνεχόμενο φτέρνισμα δεν υποδεικνύει πως ο σκύλος είναι άρρωστος, αλλά αποτελεί ένδειξη πως κάτι άλλο συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές το φτέρνισμα σκύλου οφείλεται στον ερεθισμό της ρινικής του κοιλότητας. Παρ ’όλα αυτά, όταν γίνει πολύ συχνό και ακολουθείται από καταρροή της μύτης, τότε θα πρέπει να πάρετε την συμβουλή του κτηνίατρου.

Ποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να προκαλέσουν φτέρνισμα στον σκύλο;

 • Aλλεργία (πιο πιθανή την άνοιξη και το καλοκαίρι)
 • Απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας
 • Γρήγορη κατανάλωση νερού ή φαγητού
 • Σφιχτό κολάρο
 • Μυκητίαση
 • Αναπνευστική λοίμωξη ή μόλυνση
 • Είσοδος παράσιτων στην μύτη
 • Μετά τη βόλτα (πιθανότατα κάποιος μικροργανισμός έχει μπει στην μύτη του)
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αίμα στην μύτη
 • Αδυναμία και κούραση
 • Πρήξιμο στην μουσούδα

Τι είναι το ανάποδο φτέρνισμα σκύλου;

Όπως μαρτυράει και η ονομασία του, είναι το αντίθετο του φτερνίσματος. Συγκεκριμένα, στο ανάποδο φτέρνισμα σκύλου, ο αέρας μπαίνει στην μύτη του σκύλου γρήγορα και ξαφνικά, με αποτέλεσμα να έχει γρήγορες και ξαφνικές εισπνοές. Το φαινόμενο αυτό, μοιάζει με πνιγμό ή με κρίση άσθματος, αφού ο σκύλος βγάζει έντονους και δυνατούς θορύβους. Η διάρκειά του είναι μερικά δευτερόλεπτα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο λεπτά. Μόλις σταματήσει το ανάποδο φτέρνισμα, ο σκύλος συνεχίζει να αναπνέει κανονικά και επανέρχεται στην φυσιολογική του κατάσταση.

Ποιες είναι οι αιτίες του ανάποδου φτερνίσματος;

Oι αιτίες του ανάποδου φτερνίσματος, είναι ακριβώς οι ίδιες με εκείνες που προκαλούν το κανονικό φτέρνισμα. Είναι πολλές και ποικίλουν από σκύλο σε σκύλο.

Ποια σκυλιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν ανάποδο φτέρνισμα;

Το ανάποδο φτέρνισμα σκύλου είναι μια κατάσταση ή οποία συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα σκυλιά έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πιο επιρρεπείς όμως, είναι οι μικρόσωμες ράτσες με την πατικωμένη μουσούδα, όπως τα bulldogs ή τα pugs.

Πώς αντιμετωπίζεται το ανάποδο φτέρνισμα;

Όπως το κανονικό φτέρνισμα, έτσι και το ανάποδο, δεν χρειάζεται καμία απολύτως θεραπεία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τον σκύλο σας χρησιμοποιώντας την πιο τρυφερή και γλυκιά φωνή σας, καθώς και να τον χαϊδέψετε στην περιοχή της μουσούδας και της μύτης μέχρι να καθησυχαστεί τελείως. Το σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι για να μην εκλάβει την ανησυχία σας και τρομάξει ακόμα περισσότερο.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο;

Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε ποια είναι η αιτία που του προκαλεί το ανάποδο φτέρνισμα και μη βγάλετε βιαστικές διαγνώσεις. Χρειάζεται προσοχή, αφού η συμπτωματολογία του φτερνίσματος, θυμίζει την συμπτωματολογία σοβαρών ασθενειών όπως της λοίμωξης του αναπνευστικού, του καρκίνο, ή της στένωσης τραχείας. Σε περίπτωση λοιπόν που τα επεισόδια του ανάποδου φτερνίσματος του σκύλου σας έχουν γίνει πολύ τακτικά, είναι απαραίτητο να πάρετε την συμβουλή του κτηνίατρου.

 

Aφού καθησυχάσετε τον σκύλου σας μετά το επεισόδιο του ανάποδου φτερνίσματος, δώστε του μία από τις για να ξεχαστεί και να φτιάξει και πάλι η διάθεσή του.

 

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου