Εκπαίδευση σκύλου: Λάθη που κάνουμε στην εκπαίδευση σκύλου και πως να τα διορθώσουμε

Έχετε αφιερώσει αμέτρητες ώρες στην εκπαίδευση του αγαπημένου σας φίλου για να τον μάθετε να σας υπακούει όταν χρειάζεται αλλά οι προσπάθειές σας έχουν αποβεί μοιραίες; Πριν τον κατηγορήσετε ότι δεν κάνει την απαραίτητη προσπάθεια, σιγουρευτείτε ότι δεν κάνετε κάποιο από τα πιο συνηθισμένα λάθη που ακολουθούν παρακάτω όσον αφορά την εκπαίδευση του σκύλου σας:

Λάθος 1ο  – Παράληψη Μεταβατικών Σταδίων

Η εκπαίδευση κάθε σκύλου, ανεξαρτήτως ράτσας πρέπει να περιλαμβάνει μικρά και σταθερά βήματα. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων κάνουν το λάθος είτε να παραλείπουν τελείως μερικά στάδια είτε να προχωρούν από το ένα στάδιο στο άλλο πιστεύοντας ότι ο σκύλος έχει ήδη «μάθει» τι πρέπει να κάνει στην εκάστοτε εντολή του αφεντικού του.

Για παράδειγμα, μπορεί να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να έρχεται κοντά σας όταν φωνάζετε το όνομά του, χρησιμοποιώντας ένα λουρί μήκους 3 μέτρων. Λίγες μέρες μετά, ο σκύλος σας φεύγει μακριά και παρόλο που τον φωνάζετε δεν έρχεται. Το λάθος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως έχετε παραλείψει σημαντικά μεταβατικά στάδια της εκπαίδευσης. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσθέσετε στην εκπαίδευση ενδιάμεσα βήματα με σκοπό να μάθει στην ανάκληση κάνοντας χρήση από κάποιο πιο μακρύ λουρί, σε διαφορετικά μέρη.

Λάθος 2ο – Πολλά μηνύματα ταυτοχρόνως και διαφορετική στάση σώματος

Ένα από τα σημαντικότερα και συγχρόνως πιο δύσκολα βήματα που πρέπει να ακολουθούμε για την εκπαίδευση του σκύλου μας είναι να μην του δίνουμε πάνω από μία εντολή την φορά! Για να αποφύγετε το συγκεκριμένο λάθος μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας στην συμπεριφορά (όπως αναφέραμε στο 1ο λάθος) και έπειτα να θέσετε την εντολή. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε, δώστε στον σκυλάκο σας χρόνο να ανταποκριθεί σε αυτό που του λέτε. Αν δείτε πως παρά την υπομονή σας δεν ακολουθεί τη δράση που επιθυμείτε, αφιερώστε παραπάνω χρόνο και προσπάθεια επαναλαμβάνοντας το ίδιο ξανά και ξανά.

Σημαντικό ρόλο για την αποφυγή του παραπάνω λάθους παίζουν οι κινήσεις που κάνετε με το σώμα σας την ώρα που του δίνετε κάποια εντολή. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλας σας έχει μάθει πως όταν του δίνετε την λεκτική εντολή να έρθει κοντά σας, εσείς σκύβετε το σώμα σας προς το μέρος του, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έρθει κοντά αν του δώσετε την εντολή έχοντας διαφορετική στάση σώματος.

Λάθος 3ο – Εξάρτηση από λιχουδιά σκύλου

Σίγουρα οι λιχουδιές σκύλου αποτελούν το καλύτερο κίνητρο για να παρακινήσετε τον σκύλο σας να κάνει κάτι. Ωστόσο, είναι μεγάλο λάθος να τον μάθετε να υπακούει μόνο στην όψη μίας νόστιμης λιχουδιάς. Θα ήταν καλό να μην του προσφέρετε την λιχουδιά πολύ άμεσα. Αφήστε αρκετό χρονικό διάστημα και πολλές επαναλήψεις μέχρι να τον επιβραβεύσετε.

Λάθος 4ο – Λανθασμένη επιβράβευση

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο συχνά λάθη είναι το να στέλνετε αντιφατικά μηνύματα στον σκύλο. Δε γίνεται να τον μαλώνετε επιλεκτικά όταν δαγκώνει αντικείμενα που δεν πρέπει ή να τον επιπλήττετε τις μισές φορές από αυτές που πηδάει πάνω στους καλεσμένους. Εάν τα μηνύματα που περνάτε στον σκύλο δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα, μην περιμένετε να εκτελεί με συνέπεια τις εντολές σας.

Λάθος 5ο – Δεν είστε το επίκεντρο της προσοχής

Κάπου εδώ πρέπει να κατανοήσουμε ότι παρά την αμέτρητη αγάπη που νιώθει για εμάς ο σκύλος μας, δεν είμαστε πάντοτε το επίκεντρο της προσοχής γι’ αυτόν. Είναι πολύ λογικό ενώ του μιλάτε και τον εκπαιδεύετε να ασχοληθεί με μία νέα μυρωδιά που εισέβαλε ξαφνικά στον χώρο. Εξάλλου όπως έχουμε ξαναπεί, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν πράγματα τα οποία εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ήχους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εφικτό να υπακούει ο σκύλος σας ακόμα και όταν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με αρκετό θόρυβο. Η φράση κλειδί είναι «σωστή εκπαίδευση» και πρέπει να πραγματοποιείται σε ήσυχο περιβάλλον, τουλάχιστον για τις πρώτες φορές. Όσο θα παρατηρείτε ότι ο σκύλος σας υπακούει παρά τους θορύβους που έχει γύρω του, τόσο μπορείτε να αυξάνεται τους περισπασμούς για να τον μάθετε να σας ακούει παρά τους εξωγενείς παράγοντες κάθε περίστασης.

Πρέπει να θυμάστε ότι τα σκυλιά δεν έχουν γεννηθεί ξέροντας ήδη τις προσδοκίες του εκάστοτε αφεντικού τους! Εσείς είστε αυτοί που πρέπει να τα εκπαιδεύσετε με βάση αυτά που επιθυμείτε να κάνουν. Όσο πιο υπομονετικοί είστε, τόσο καλύτερος «μαθητής» θα γίνει ο αγαπημένος σας φίλος!

Μερικοί από τους πελάτες μας που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Platinum Hellas
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=OJYq6egXav4″]
Τα προϊόντα της Platinum έχουν πιστοποίηση TÜV

Platinum Hellas TIPS
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=bAjmzsWwfVE”]
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=5_pVEARfPvU”]
Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου