Περιττώματα σκύλου, σχήμα, χρώμα, μυρωδιά και τι σημαίνουν για την υγεία του σκύλου!

ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ ΣΧΗΜΑ ΧΡΩΜΑ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ PLATINUM HELLAS

Αν και μπορεί να μην είναι το αγαπημένο σας θέμα να σκεφτείτε ή να συζητήσετε, τα περιττώματα του σκύλου σας μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρουν μερικές καλές ενδείξεις για την υγεία του. Τώρα, δεν πρόκειται να πω ότι, όπως τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής έτσι και τα περιττώματα είναι το παράθυρο της συνολικής υγείας του σκύλου… αλλά σίγουρα μπορούν να μας δείξουν αρκετά πράγματα!

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσετε ότι όταν βγαίνετε για βόλτα με τον σκύλο σας χρειάζεται να προσέχετε κάθε φορά τα περιττώματα που κάνει, καθώς μπορούν να σας φανερώσουν πολλά!

Βασικοί κανόνες για τα περιττώματα του σκύλου

Τα χαρακτηριστικά των περιττωμάτων που περιγράφονται παρακάτω είναι ένας γενικός οδηγός. Αυτό που είναι επίσης πολύ σημαντικό είναι μια «αλλαγή από το φυσιολογικό» για το συγκεκριμένο σκυλί σας. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας έχει κανονικά ελαφρώς «μαλακά» κόπρανα και τα πάει καλά, τότε ξαφνικά αναπτύσσονται σφιχτά, στεγνότερα κόπρανα… που θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη προβλήματος. Ή αντίστροφη θεώρηση. Ή εάν κάνουν περιττώματα συνήθως τρεις φορές την ημέρα και μετά ξαφνικά κάνουν μια φορά την ημέρα (χωρίς αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση), τότε αυτή είναι μια αλλαγή που πρέπει να διερευνηθεί από τον κτηνίατρό σας. Και ούτω καθεξής.

Τι σας δείχνουν τα περιττώματα του σκύλου σας

Το κατά πόσον τα «χαρακτηριστικά» που αναφέρονται παρακάτω απαιτούν κτηνιατρική επίσκεψη και πόσο σύντομα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως: πόσο καιρό έχουν γίνει, πόσο σοβαρά είναι, ποια είναι η όρεξη του σκύλου σας και το επίπεδο ενέργειάς του, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν επίσης και  εμετοί, και πολλοί άλλοι. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, όσο πιο νωρίς πιάσετε πιθανά προβλήματα περιττωμάτων, τόσο καλύτερα θα είναι για εσάς και το σκυλί σας. Έτσι, πηγαίνοντας στην «τουαλέτα» με το σκύλο σας – δηλαδή, όχι μόνο να τους αφήσετε έξω στην αυλή να κάνουν την ανάγκη τους – είναι μια σημαντική ευκαιρία για εσάς να παρακολουθείτε τις “εσωτερικές λειτουργίες” του σκύλου σας και να μάθετε τι θα προσπαθούσαν να σας πουν.

Πίεση για αφόδευση

Η προσπάθεια για αφόδευση θα μπορούσε να είναι ένδειξη οποιουδήποτε από τα προβλήματα που αναφέρονται παρακάτω. Και, ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο το σκυλί ζορίζεται, η υπερβολική καταπόνηση ή η υπερβολική πίεση, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε πρόπτωση («σκάσιμο») του ορθού τους, κάτι που θα απαιτούσε ιατρική βοήθεια. Επομένως, εάν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας αγωνίζεται να αφοδεύσει, είναι καιρός για ένα ταξίδι στον κτηνίατρό σας

 • Πρησμένοι πρωκτικοί αδένες ή όγκος του πρωκτού
 • Δυσκοιλιότητα
 • Εντερικό ξένο σώμα
 • Εντερικός όγκος
 • Εντερική φλεγμονή
 • Έγχυση (όταν μέρος του εντέρου διπλώνεται σε γειτονικό τμήμα του εντέρου)
 • Πόνος στην πλάτη
 • Νευρολογική δυσλειτουργία

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μερικές φορές το ζόρισμα με στάση αφόδευσης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα σκυλί που προσπαθεί να κατουρήσει. Λόγω των ομοιοτήτων των στάσεων τους με κατούρημα και αφόδευση, η διαφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να παρατηρηθεί σε θηλυκά σκυλιά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η προσπάθεια εξάλειψης δικαιολογεί την κτηνιατρική αξιολόγηση.

Στεγνά ή υπερβολικά σκληρά κόπρανα (δυσκοιλιότητα)

Τα κόπρανα που βγαίνουν πολύ ξηρά ή σκληρά είναι συνήθως ένδειξη αφυδάτωσης ή μειωμένης (αργής) εντερικής κίνησης. Τα σκυλιά με υπερβολικά ξηρά ή σκληρά κόπρανα, ανεξάρτητα από το σχήμα τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δυσκοιλιότητας και συχνά αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό δυσφορίας κατά την αφόδευση. Τα χρόνια στεγνά ή υπερβολικά σκληρά περιττώματα απαιτούν κτηνιατρική αξιολόγηση και πιθανώς αλλαγή της διατροφής (οι αλλαγές στα τρόφιμα πρέπει να γίνονται σταδιακά). Τα σκληρά και ξηρά περιττώματα παρατηρούνται συνήθως στους σκύλους που τρέφονται με φθηνές και χαμηλής ποιότητας ωμές BARF τροφές και αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν περισσότερο κόκαλο από το επιτρεπτό και ανεπαρκείς φυτικές ίνες ή/και όργανα. Για αυτό χρειάζεται να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις BARF τροφές που επιλέγετε ή συνθέτετε σε περίπτωση σπιτικής ωμοφαγίας. Μάλιστα οι σκύλοι που ξεκινούν να τρέφονται με ωμές BARF τροφές χρειάζεται τρέφονται αρχικά με γεύματα BARF που έχουν περιορισμένο κόκαλο γιατί το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να τα χωνέψει σωστά.

Δεν πίνει αρκετό νερό. Ο σκύλος σας πιθανότατα πρέπει να πιει περισσότερο νερό ή αισθάνεται αφυδατωμένος. Προσπαθήστε να δώσετε στο σκυλί σας να πιει περισσότερο νερό. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το σκυλί σας ενυδατώνεται επαρκώς.

Τα σκυλιά που τεμπελιάζουν ή δεν ασκούνται αρκετά μπορούν επίσης να αφήνουν σκληρά κόπρανα. Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν την τάση να περιποιηθούν τον εαυτό τους υπερβολικά και μπορείτε να δείτε εάν τα περιττώματά του περιέχουν τρίχες σκύλου.

Πιο σοβαρά ζητήματα – Μπορεί να υπάρχει λοίμωξη στους πρωκτικούς αδένες ή κάποια σκληρά ξένα αντικείμενα που έχουν κολλήσει στον εντερικό σωλήνα, όπως οστά, χαλίκια ή πλαστικά κομμάτια. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και αν έχετε αποκλείσει τους παραπάνω λόγους, ίσως είναι καλύτερο να ζητήσετε τη γνώμη ενός κτηνιάτρου το γρηγορότερο δυνατό.

Διάρροια ή χαλαρά κόπρανα

Τα κόπρανα που βγαίνουν πολύ χαλαρά, υδαρή ή μαλακά μπορούν να σημαίνει ότι ένας σκύλος αντιμετωπίζει ένα από τα προβλήματα που αναφέρονται παρακάτω. Σημειώστε ότι τα περιστασιακά μαλακά ή χαλαρά κόπρανα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ωστόσο, κάθε φορά που ένας σκύλος έχει πολλαπλά μαλακά ή χαλαρά κόπρανα, κάθε φορά που ένας σκύλος έχει υδαρή κόπρανα ή οποιαδήποτε «αυξημένη απαλότητα» των κοπράνων που επιμένει για περισσότερες από δύο ημέρες σίγουρα αξίζει κτηνιατρικής αξιολόγησης.

 • Εντερικά σκουλήκια ή άλλα παράσιτα (π.χ. Giardia, Coccidia)
 • Βακτηριακή υπερανάπτυξη ή μόλυνση του πεπτικού σωλήνα
 • Ιϊκή λοίμωξη του πεπτικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του Parvovirus)
 • Φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα)
 • Απόφραξη ξένου σώματος του πεπτικού σωλήνα
 • Φλεγμονή και πάχυνση του εντερικού σωλήνα
 • Υπερευαισθησία στα τρόφιμα («τροφικές αλλεργίες»)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ακριβώς όπως τα κρεβάτια μας, έτσι και τα περιττώματα του σκύλου σας δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρά ή πολύ μαλακά, αλλά μάλλον «σωστά». Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «σωστά», μπορείτε να ρωτήσετε; Σε γενικές γραμμές, τα περιττώματα του σκύλου σας πρέπει να είναι «σχηματισμένα», καθώς βγαίνουν σε σχήμα «log-type». Πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να μαζεύονται εύκολα, αλλά όχι σκληρά ή στεγνά. Και δεν πρέπει να αφήνουν πολύ “υπόλειμμα” στο έδαφος όταν τα μαζεύετε. Εάν είστε πραγματικά περίεργοι και δεν έχετε κανένα πρόβλημα να δείτε φωτογραφίες διαφορετικών τύπων περιττωμάτων σκύλων, εδώ είναι ένα εύχρηστο γράφημα “συνέπειας περιττωμάτων” που θα σας βοηθήσει να τα γνωρίζετε. Τα περιττώματα βαθμού 2, 2,5 και 3 στο γράφημα είναι αυτά που θα θεωρούσαν «ιδανικά» ή «κανονικά» στις περισσότερες περιπτώσεις

Αυξημένος ή μειωμένος όγκος περιττωμάτων σκύλου

Η ποσότητα και η συχνότητα των περιττωμάτων του σκύλου σας μπορούν επίσης να σας δείξουν κάτι.

Εάν αυξηθεί η συχνότητα ή αν αυξηθεί ο συνολικός όγκος ή το ποσό που παράγουν, μπορεί να έχει αυξηθεί η ποσότητα που τρώνε (ίσως εσείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι σας να τους ταΐζετε διπλά, ίσως να παίρνει μερικά από τα τρόφιμα του άλλου σκύλου σας (ή της γάτας), ή ίσως και οι γείτονες να τον ταΐζουν επίσης) ή θα μπορούσε να είναι ότι δεν αφομοιώνουν και απορροφούν σωστά την τροφή τους (φλεγμονή του εντέρου, καρκίνος του εντέρου, μια νέα τροφή που δεν την αφομοιώνουν καλά). Ορισμένες λοιμώξεις εντός του εντέρου μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξημένη έκκριση υγρού στο έντερο και συνεπώς να οδηγήσουν σε αύξηση του όγκου των κοπράνων.

Εάν η συχνότητα ή ο όγκος μειωθεί, θα μπορούσε να είναι ότι δεν τρώνε όσο νομίζατε (ίσως ένα άλλο σκυλί στο σπίτι σας κλέβει το φαγητό τους) ή τα πράγματα δεν κινούνται κανονικά από το έντερο τους (ίσως υπάρχει μια πεπτική απόφραξη ή είναι αφυδατωμένα). Ή, εάν αλλάξατε πρόσφατα τη διατροφή τους, θα μπορούσε να είναι ότι χρησιμοποιούν και απορροφούν περισσότερο από τα νέα τους τρόφιμα από ότι με την προηγούμενη τροφή τους.

Διαφορετικό χρώμα περιττωμάτων σκύλου

Σε γενικές γραμμές, τα περιττώματα των σκυλιών πρέπει να έχουν ένα σταθερό καφέ χρώμα. Αν και μπορεί να υπάρχει κάποια παραλλαγή της απόχρωσης του καφέ στα περιττώματα του σκύλου σας, πρέπει πραγματικά να είναι πάντα καφέ. Μια αλλαγή στο χρώμα των περιττωμάτων τους μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε από την αλλαγή στη διατροφή ή την κατανάλωση κάτι που δεν πρέπει να έχουν ή δεν μπορούν να αφομοιώσουν σε ένα πρόβλημα με τα έντερα, το πάγκρεας, το συκώτι ή άλλο εσωτερικό όργανο. Σε γενικές γραμμές, εκτός αν ένα από τα παρακάτω χρώματα αλλάζει λόγω της κατανάλωσης χόρτου ή καρότων, η επιμονή τους σε περισσότερα από 2-3 κόπρανα (και ίσως ακόμη και σε ένα μόνο, στην περίπτωση δηλητηρίου αρουραίου ή μεγάλες ποσότητες κόκκινου αίματος) απαιτούν κτηνιατρική επίσκεψη. Εδώ είναι μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν διαφορετικά περιττώματα για τον σκύλο σας.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ

Τυπικά ενδεικτικό του εντέρου που κινείται πολύ γρήγορα (γνωστό ως «ταχεία διέλευση εντέρου») και έτσι οι φυσιολογικές χολικές χρωστικές δεν έχουν την ευκαιρία να απορροφηθούν από το έντερο. Η απόχρωση των πράσινων περιττωμάτων μπορεί επίσης να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση χόρτου και ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες (λιχουδιές μασήματος για τα δόντια) μπορούν επίσης να δώσουν έναν πρασινωπό αποχρωματισμό στα κόπρανα ενός σκύλου. Υπάρχουν επίσης ορισμένα τρωκτικοκτόνα που έχουν ένα πρασινωπό ή πρασινωπό μπλε χρώμα και μπορούν να προκαλέσουν τα περιττώματα του σκύλου να γίνουν πράσινα όταν τρώγεται. [Σημείωση: δεν είναι όλα τα δηλητήρια αρουραίων και ποντικιών ίδια, μερικά είναι πολύ πιο επικίνδυνα για τα σκυλιά από άλλα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ

Τα κόπρανα που έχουν πορτοκαλί χρώμα δείχνουν συχνά φλεγμονή του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα). Εάν όμως το σκυλί σας τρώει καρότα, αυτό θα ήταν μια άλλη κοινή αιτία κοπράνων σε πορτοκαλί χρώμα.

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ

Όταν τα κόπρανα του σκύλου σας είναι κίτρινα αυτό δείχνει πρόβλημα σε συκώτι, χοληδόχο κύστη ή πάγκρεας. Επίσης είναι ένα σημάδι ότι η τροφή του σκύλου σας έχει αυξημένα λιπαρά.

ΛΕΥΚΑ ή ΓΚΡΙ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ

Τα λευκά ή λευκό-γκρι περιττώματα είναι συχνά αποτέλεσμα ενός προβλήματος με το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη ενός σκύλου ή ένα πρόβλημα με τα έντερα τους ή ένα πρόβλημα όπου το πάγκρεας τους δεν παράγει τα σημαντικά ένζυμα που χρειάζεται. Τα λευκά κόπρανα θα είναι επίσης κοινά για μια μέρα περίπου αφού δοθεί σε ένα σκυλί βάριο για μια μελέτη ακτινογραφίας (ακτινογραφία) ή για να βοηθήσει να ηρεμήσει ένα φλεγμονώδες έντερο ή να σταματήσει η γαστρεντερική αιμορραγία. Επίσης τα λευκά περιττώματα εμφανίζονται σε σκύλους των οποίων οι τροφές (ωμές BARF) περιέχουν υπερβολικά κόκαλα.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ

Εκτός εάν το σκυλί σας έφαγε παντζάρια, ο κόκκινος χρωματισμός των περιττωμάτων του είναι πιθανώς ενδεικτικός του αίματος. Εάν έχει έντονο κόκκινο, φυσιολογικό αίμα, είναι πολύ πιθανό ότι η αιμορραγία συμβαίνει στο παχύ έντερο (ή επίσης πιθανώς από τους πρωκτικούς αδένες). Και αυτή η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από σκουλήκια, φλεγμονή της επένδυσης του παχέος εντέρου, όγκος στο παχύ έντερο, ξένο σώμα (κάτι κολλημένο) στο παχύ έντερο, τραύμα ή ποικιλία άλλων προβλημάτων.

ΜΑΥΡΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ

Όταν τα περιττώματα του σκύλου σας είναι μαύρα αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή έφαγε αρκετή ποσότητα συκωτιού (ως τροφή ή λιχουδιά) το οποίο περιέχει υψηλή συγκέντρωση σιδήρου ή γιατί έχει αιμορραγία σε οισοφάγο, στομάχι ή λεπτό έντερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που το χρώμα των περιττωμάτων του σκύλου σας δεν είναι φυσιολογικό για 2-3 συνεχόμενες φορές τότε χρειάζεται να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας!

Τι είναι αυτά μέσα στα περιττώματα του σκύλου μου?

Μερικές φορές θα παρατηρήσετε διάφορα στα περιττώματα του σκύλου σας που θα μπορούσαν να σας καθοδηγήσουν σε αυτό που πιθανόν συμβαίνει ή ακόμη και σε ιατρικό πρόβλημα, πιθανώς ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη συνέπεια, τον όγκο και το χρώμα των κοπράνων του σκύλου σας, αλλά και το περιεχόμενό τους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε μια αίσθηση της υγείας και των συνηθειών του σκύλου σας. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε στα περιττώματα του σκύλου σας και τι μπορεί να σημαίνουν. Και πάλι, εάν η παρουσία των πραγμάτων που συζητούνται παρακάτω δικαιολογεί κτηνιατρική επίσκεψη και πόσο σύντομα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Χρησιμοποιείτε πάντα την καλύτερη κρίση σας και όταν έχετε αμφιβολίες … καλέστε τον κτηνίατρό σας για να ζητήσετε τη γνώμη του.

Ξένα αντικείμενα στα περιττώματα του σκύλου

Τα σκυλιά που τρώνε πράγματα που δεν είναι φαγητό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται «pica» και το εύρος των αντικειμένων που τα σκυλιά τρώνε μερικές φορές είναι εντυπωσιακό μέχρι και τρομακτικό! Τα σκυλιά που πάσχουν από «pica» θα μπορούσαν να έχουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση (όπως φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, παγκρεατίτιδα ή άλλη), θα μπορούσαν να έχουν διατροφική ανεπάρκεια ή μπορεί να έχουν μια πραγματική διαταραχή συμπεριφοράς. Η παρουσία υφάσματος, κλωστών ή άλλων κομματιών «υλικών» μπορεί να υποδηλώνει ότι το σκυλί σας τρώει τα ρούχα, το χαλί, τον καναπέ ή ακόμα και τα παιχνίδια τους όταν δεν παρακολουθείτε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη ξένου σώματος που απαιτεί χειρουργική επέμβαση εάν συνεχιστεί. Οι βράχοι, η άμμος και η βρωμιά θα μπορούσαν επίσης να είναι μια ένδειξη του «pica», ή ακόμα και ότι το σκυλί σας σκάβει στην αυλή σας ή βαριέται. Το γρασίδι μπορεί να υποδηλώνει ότι το σκυλί σας νιώθει ναυτία ή ότι μπορεί να έχει πρόβλημα με την εντερική οδό.

Τρίχωμα στα περιττώματα του σκύλου

Εάν βλέπετε συνήθως τρίχες στα περιττώματα του σκύλου σας, υποθέτοντας ότι δεν είναι γούνα από κάποιο άλλο ζώο που έφαγε ή άλλο κατοικίδιο ζώο που έχει καλλωπιστεί, είναι συχνά μια ένδειξη ότι ο σκύλος σας είτε έχει φαγούρα στο δέρμα (π.χ. μόλυνση από ψύλλους, ακάρεα, περιβαλλοντικές ή τροφικές αλλεργίες) ή ότι βαριέται ή έχει πρόβλημα συμπεριφοράς.

Βλέννα στα περιττώματα του σκύλου

Εάν δείτε τα περιττώματα του σκύλου σας να φαίνονται γλοιώδη με επίστρωση ουσίας που μοιάζει με βλέννα γύρω ή μέσα σε αυτά – μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε. Συχνά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονή του παχέος εντέρου ή ήπια φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε παρβοϊό ή παράσιτα (σκουλήκια). Ενώ συνιστάται να είστε προσεκτικοί, συνήθως υπάρχει μια καλή πιθανότητα η βλέννα να καθαρίσει μετά από μερικούς γύρους της εντερικής κίνησης (μερικές ημέρες). Η περιστασιακή παρουσία βλέννας στα περιττώματα του σκύλου μπορεί επίσης να δηλώνει αποτοξίνωση του οργανισμού. Εάν μετά από μερικές ημέρες, τα περιττώματα του σκύλου σας εξακολουθούν να περιέχουν βλέννα, μπορείτε στη συνέχεια να εξετάσετε την επόμενη πορεία δράσης, δηλαδή να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Αλλά πριν από αυτό, προσπαθήστε να δώσετε στον σκύλο σας 1-2 ημέρες για να αποκαταστήσει την ισορροπία στο σώμα του από μόνο του (Θυμηθείτε, αν θέλετε να “περιμένετε και δείτε”, 2-3 κινήσεις του εντέρου είναι το μέγιστο!) Εάν τα περιττώματα παραμένουν τα ίδια, παρακαλώ επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.

Σκουλήκια στα περιττώματα του σκύλου

Οι ανατριχιαστικές ανιχνεύσεις στα περιττώματα του σκύλου σας αποτελούν ένδειξη μόλυνσης από εντερικά σκουλήκια. Τα μακριά σκουλήκια που μοιάζουν με σπαγγέτι είναι συνήθως roundworms. (Τα κουτάβια παίρνουν σκουλήκια από τη μαμά τους και το περιβάλλον τους, ενώ τα ενήλικα σκυλιά τείνουν να τα παίρνουν από την κατανάλωση μολυσμένου εδάφους ή ακόμη και το γλείψιμο του εδάφους και των αυγών σκουληκιών από τα πόδια τους. Ευτυχώς, υπάρχουν αντιπαρασιτικά που μπορείτε να πάρετε από τον κτηνίατρό σας και πολλά από τα μηνιαία αντιπαρασιτικά για καρδιακά σκουλήκια προστατεύουν επίσης από μολύνσεις από roundworms. Σύντομα τμήματα «που μοιάζουν με κόκκους ρυζιού» που κινούνται είναι ενδεικτικά μιας λοίμωξης από ταινίες (poy είναι συνήθως ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας έχει ψύλλους, καθώς τα σκυλιά συχνά λαμβάνουν λοίμωξη από ταινίες τρώγοντας ψύλλους οι οποίοι έχουν φάει αυγά ταινίας. Ναι, τα μωρά των ψύλλων τρώνε συχνά τα αυγά της ταινίας καθώς καταβροχθίζουν τη «βρωμιά των ψύλλων» (αποξηραμένο αίμα που μαμάδες τους αφήνουν πίσω τους σε χαλιά και κρεβάτια).

Τι γίνεται όμως όταν μυρίζουν πολύ άσχημα τα περιττώματα του σκύλου?

Εάν ταΐζετε τον σκύλο σας με κροκέτες όλο αυτό το διάστημα, προσπαθήστε να μεταβείτε στο σπιτικό φαγητό για μερικά έστω γεύματα. Ή μπορείτε να δοκιμάσετε λυοφιλιωμένες, ποιοτικές ωμές (BARF) ή αφυδατωμένες τροφές. Και συγκρίνετε τη μυρωδιά των περιττωμάτων του σκύλου σας. Λογικά θα παρατηρήσετε μεγάλη αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά που τρώνε κροκέτες τείνουν να παράγουν περιττώματα περισσότερα και με πιο άσχημη μυρωδιά επειδή δεν συνηθίζουν να απορροφούν τις μεγάλες ποσότητες σιτηρών, αμύλου και άλλων συστατικών «χωρίς σιτηρά» που περιέχουν για παράδειγμα μπιζέλια και πατάτες. Αυτά τα τρόφιμα δεν απορροφώνται πλήρως και το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας δεν ξέρει τι να κάνει με αυτά και τελικά τα αποβάλλει μέσω των περιττωμάτων του.

Κοινές συμβουλές για τη βελτίωση των περιττωμάτων του σκύλου σας (κάτω από κανονικές συνθήκες)

Θέλουμε να μοιραστούμε μερικές φιλικές συμβουλές για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα περιττώματα του σκύλου σας. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με προσοχή, και μόνο κατά την αρχική ανακάλυψη του προβλήματος. Εάν το πρόβλημα επιμένει για περισσότερες από 2 ημέρες, σκεφτείτε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου.

Εάν τα περιττώματα του σκύλου σας είναι διάρροια

Τροφοδοτήστε λίγο απλό, φαγητό στον ατμό που είναι απαλό και εύπεπττο στο στομάχι του σκύλου σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε στον ατμό τρόφιμα όπως το μπρόκολο και την κολοκύθα, μαζί με άπαχο κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) και να τα ανακατέψετε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χορήγηση ελαφρώς περισσότερων λαχανικών ή αμύλων είναι εντάξει, καθώς ο σκοπός είναι να βοηθήσει στον καθαρισμό του σώματος και να στερεοποιήσει τα κόπρανα.

Η διατροφή των οστών με κρέας είναι επίσης μια άλλη επιλογή. Μερικά ωμά ή αφυδατωμένα πόδια ή φτερά κοτόπουλου ή πάπιας (μην τα ταΐζετε ποτέ μαγειρεμένα – ταΐστε ωμά, αφυδατωμένα ή λυοφιλοποιημένα) μπορεί να βοηθήσουν.

Μπορείτε επίσης να δώσετε κάποια προβιοτικά και πρεβιοτικά για να βοηθήσετε να αποκατασταθεί η βακτηριακή ισορροπία και υγεία του πεπτικού συστήματος.

Εάν το σκυλί σας έχει μαλακά ή χαλαρά κόπρανα

Τροφοδοτήστε το τρέχον φαγητό (ειδικά αν είναι νέο) λιγότερο ανά γεύμα. Συνεχίστε για λίγα γεύματα και παρακολουθήστε την κατάσταση των περιττωμάτων για μερικές ημέρες. Δείτε εάν βελτιώνονται τα χαλαρά κόπρανα. Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα πολτοποιημένης κολοκύθας στον ατμό στην τρέχουσα (νέα) τροφή του σκύλου σας. Δώστε άφθονο καθαρό νερό αυτή την περίοδο. Ελέγξτε τα συστατικά της τροφής του, για παράδειγμα αν περιέχει αρκετά όργανα και φυτικές ίνες τότε τα περιττώματα θα είναι πιο χαλαρά. Επίσης τα μαλακά περιττώματα είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας δεν αφομοιώνει καλά κάποια συστατικά της τροφής του.

Εάν τα περιττώματα του σκύλου σας είναι εξαιρετικά σκληρά (δυσκοιλιότητα).

Αρχικά δώστε στο σκυλί σας να πιει περισσότερο νερό! Εάν το σκυλί σας πίνει από μόνο του από το μπολ, τότε είναι υπέροχο. Εάν ο σκύλος σας αρνείται να πιει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό στο αγαπημένο του φαγητό ή να δώσετε λίγα λαχανικά βρασμένα ή στον ατμό και ζωμό από κόκαλα και κρέας.

Μερικά σκυλιά έχουν αυτό το πρόβλημα να μην θέλουν να πιούν αρκετό νερό. Μία λύση είναι να προσθέσετε χλιαρό νερό στην τροφή τους και να την κάνετε να μοιάζει με είδος πηχτής σούπας. Μπορείτε επίσης να κάνετε το νερό στο μπωλ του σκύλου σας πιο «εύγευστο» προσθέτοντας νερό που σχετίζεται με κρέας (σάλτσα, χυμό, μικροσκοπικά κομμάτια κρέατος) στο νερό και να ανακατέψετε. Έτσι ο σκύλος σας σίγουρα θα πιει περισσότερο νερό. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές φυτικές ίνες όπως ελαφρώς βρασμένα ή έστω πολτοποιημένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή/και κολοκύθα ελαφρώς βρασμένη ή στον ατμό.

Πότε πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρο λόγω διάρροιας, χαλαρών κοπράνων ή δυσκοιλιότητας;

Εάν μετά από περισσότερες από 2 κινήσεις του εντέρου ή περισσότερες από 2 ημέρες η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα εξακολουθούν να υφίστανται.

Όταν η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα παρουσιάζονται ακανόνιστα, ειδικά όταν ο σκύλος σας αναρρώνει και στη συνέχεια αντιμετωπίζει ξανά το ίδιο πρόβλημα (περισσότερες από 2-3 φορές). Αυτό μπορεί ενδεχομένως να υποδηλώνει την παρουσία σκουληκιών.

Όταν η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα έρχονται με αίμα και διαρκούν περισσότερες από 2-3 κινήσεις του εντέρου (ή περισσότερες από 2 ημέρες).

Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει έμετο, πυρετό ή αλλαγή συμπεριφοράς μαζί με διάρροια ή δυσκοιλιότητα – τότε πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο.

Πηγές:

https://www.petmd.com/dog/care/how-should-my-dogs-poop-look

https://www.preventivevet.com/dogs/what-dogs-poo-can-tell-you-about-their-health

Αν θέλεις, λοιπόν, να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερες πληροφορίες για την σωστή διατροφή και συμπεριφορά του τετράποδου φίλου σου και να μαθαίνεις πρώτος ή πρώτη τα νέα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας ή επικοινώνησε σήμερα μαζί μας στο 215 215 97 97 και η εξειδικευμένη ομάδα μας θα χαρεί να σε καθοδηγήσει. 

 

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου