Δηλητηρίαση σκύλου: Από τι μπορεί να προκληθεί και ποιες πρέπει να είναι οι πρώτες βοήθειες;

Αναμφίβολα, από όλο το ζωικό βασίλειο, ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, είναι ο σκύλος. Αυτός ο τετράποδος μικρούλης, συντροφεύει τον άνθρωπο σε κάθε δυσκολία, αλλά και στη χαρά του, χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα, αφού η συναισθηματική του νοημοσύνη σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα είναι αρκετά ανεπτυγμένη.

Δυστυχώς, πολλοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την κατάσταση της δηλητηρίασης του ζώου τους, από κακόβουλη ενέργεια, και σε πολλές περιπτώσεις, η κατάληξη ήταν μοιραία. Τι είναι όμως η δηλητηρίαση σκύλου και πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το ζωάκι μας από αυτό;

Η δηλητηρίαση σκύλου, είναι πλέον ένα έντονο φαινόμενο και στην χώρα μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν »φόλες», προκειμένου να απαλλαγούν από τη θέα ενός αδέσποτου ή ενοχλητικού κατοικίδιου. Φόλα, ονομάζεται οποιαδήποτε ουσία είναι επιβλαβής για τον οργανισμό του σκύλου και χρησιμοποιείται με δόλιο σκοπό για τη θανάτωση του.

Το κατοικίδιο μπορεί να την καταπιεί, να την εισπνεύσει ή να την απορροφήσει το σώμα του. Συνήθως »κρύβεται»σε τροφές, όπως ένα κομμάτι κρέας, λουκάνικο, κιμάς ή ψωμί. Οι επιδράσεις της δηλητηρίασης διαφέρουν από ζώο σε ζώο και ποικίλουν ανάλογα με το είδος της τοξικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη ασθένεια έως και εγκεφαλική βλάβη, κώμα και θάνατο. Ανάλογα με την τοξικότητα του »δολώματος», η φόλα διακρίνεται σε τρεις τύπους:

 • Βασισμένη σε οργανοφωσφορικά
 • Βασισμένη σε αντιπηκτικά
 • Μηχανικά τραύματα

Τι πρέπει να κάνετε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι ο σκύλος σας έχει δηλητηριαστεί:

 • Εάν ο σκύλος παρουσιάζει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα δηλητηρίασης, πρέπει να τον μεταφέρετε άμεσα στο πλησιέστερο κτηνιατρείο:
 • Πολλαπλοί εμετοί
 • Αφροί από το στόμα
 • Σπασμοί
 • Ακράτεια ούρων και κοπράνων
 • Εάν ο σκύλος έχει τις αισθήσεις του, δεν του χορηγούμε τίποτα!
 • Δεν πρέπει να προκαλέσετε εμετό σε περίπτωση που ο σκύλος έχει καταναλώσει οξέα (π.χ. χλωρίνη), παράγωγα πετρελαίου (π.χ. υγρό από αναπτήρα) ή αλκάλεα (π.χ. σαπούνια). Ο λόγος είναι ότι ο εμετός θα προκαλέσει νέα διαταραχή στον οισοφάγο κ τον φάρυγγα. Είναι σημαντικό να προσκομίσετε το δηλητήριο στον κτηνίατρο, ώστε να το ταυτοποιήσει, να λάβει την κατάλληλη δράση και να σας δώσει συμβουλές ανάλογα με την περίπτωση.
 • Η πρόκληση εμετού έχει νόημα μόνο την πρώτη ώρα από την στιγμή που ο σκύλος έχει φάει το δηλητήριο. Από την στιγμή που έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό και έχουν επέλθει τα πρώτα συμπτώματα, δεν έχει πλέον νόημα.

Είναι σημαντικό να έχετε πάντα μαζί το τηλέφωνο του κτηνιάτρου, οπότε σε κάθε περίπτωση να λάβετε άμεσα οδηγίες και συμβουλές, καθώς η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία.

Mην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τις αγαπημένες του τροφές σκύλου για να τον ταΐσετε μόλις γίνει καλά και ανακτήσει πάλι τις δυνάμεις του.

 

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τη διατροφή του σκύλου μου και θέλω να το λύσω





  Καλάθι Αγορών
  Σύνδεση

  Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

  Κατάστημα
  0 προϊόντα Καλάθι
  Ο λογαριασμός μου