ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Η διάρροια είναι ένα φαινόμενο το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σκύλου καθώς είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό και είναι πολυπαραγοντική.

Συνήθως χαρακτηρίζεται από μικρές ποσότητες περιττωμάτων που συχνά αναμειγνύονται με βλέννα (ή αίμα), συχνή αφόδευση με επείγοντα περιστατικά και τεινεσμό (επιτακτική ανάγκη για αφόδευση).  Αυτά τα σημάδια αντικατοπτρίζουν τη δυσλειτουργία του εντέρου με μειωμένη επαναρρόφηση νερού και μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης κοπράνων, καθώς και βλάβη του βλεννογόνου (Lecoindre, Gaschen, 2011).

Η διάρροια διακρίνεται σε οξεία και χρόνια με τις παρακάτω διαφορές:

Η οξεία διάρροια εμφανίζεται ξαφνικά σε ένα υγιές σκυλί και οφείλεται συνήθως σε:

 • Διατροφική αδιαθεσία (όταν καταναλωθούν τρόφιμα εκτός της συνηθισμένης διατροφής του όπως για παράδειγμα απορρίμματα τροφίμων)
 • Στρες που οφείλεται σε μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή (αλλαγή της τροφής τους χωρίς μεταβατική περίοδο)
 • Ιικές, βακτηριακές ή παρασιτικές λοιμώξεις

Η χρόνια διάρροια μπορεί να προκληθεί από :

 • Διατροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες
 • Άγχος
 • Μερικά είδη παρασίτων (π.χ. Giardia, αγκυλόστομα και σκώληκες)
 • Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Ασθένειες εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια ή καρδιακή νόσο)

Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω παίζουν και τα παθογόνα βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο έντερο του σκύλου και αποτελούν φυσιολογικά συστατικά της ιθαγενούς εντερικής χλωρίδας, αλλά μπορούν να εντοπιστούν και σε πολλές ακατάλληλες τροφές. Τα βακτήρια που συνηθέστερα ενοχοποιούνται στην διάρροια σκύλου είναι τα Clostridium perfringens, Clostridium difficile, Campylobacter spp, παθογόνα Escherichia coli και Salmonella spp (Marks, Kather, 2003).

Τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται σε σοβαρότητα από μια ήπια αυτοπεριοριζόμενη διάρροια έως ένα δυνητικά θανατηφόρο οξύ αιμορραγικό σύνδρομο (AHDS) (Marks, Kather, 2003). Για το λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς μία φαινομενικά κοινή διάρροια μπορεί τελικά να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για κάποια σοβαρότερη ασθένεια.

Σύμφωνα με την Dr Katie Grzyb, (2019), θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διάρροιας εάν το σκυλί σας:

Είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο σε ηλικία
Έχει προϋπάρχουσα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας

Καθώς αυτές οι ομάδες μπορεί να εξασθενίσουν σοβαρά, ακόμα και όταν υποφέρουν από σχετικά ήπια διάρροια.
Θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας επίσης, εάν η διάρροια του σκύλου σας:

Είναι συχνή ή / και πολύ υδαρή
Περιέχει αρκετά εμφανή σημάδια αίματος
Είναι σκούρα και υδαρή

Ή αν το σκυλί σας:
Κάνει και έμετο
Είναι ληθαργικό ή μελαγχολικό
Δείχνει να πονάει

Υπάρχουν όμως κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη διάρροια στα σκυλιά και να μη χρειαστεί να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση τόσο εσείς όσο και ο φίλος σας, σύμφωνα με τις συμβουλές της Dr Grzyb (2019):

 • Φροντίστε να μένετε πιστοί στη διατροφή του σκύλου σας και εάν κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή, η μετάβαση να γίνεται ομαλά
 • Αποφεύγετε να δίνετε οστά στον σκύλο σας ως παιχνίδια (τα αναμασώμενα παιχνίδια από καουτσούκ είναι μια καλύτερη επιλογή)
 • Αποτρέψτε το σκυλί σας από το να παίζει με μικρά αντικείμενα που θα μπορούσε να καταπιεί
 • Αποφύγετε να ταΐζετε τον σκύλο σας με αποφάγια
 • Να εμβολιάζετε πάντα τον σκύλο σας και να προλαμβάνετε για την υγεία του (Grzyb, 2019)

Τι παίζει μεγαλύτερο ρόλο από τη θεραπεία;
Όπως στους ανθρώπους έτσι και για τα κατοικίδιά μας, σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αποτελεί  η πρόληψη ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση διαταραχών που θα ταλαιπωρήσουν και θα εξασθενίσουν τον οργανισμό τους.

Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να διατηρούμε υγιή τα αγαπημένα μας σκυλιά δίνοντάς τους ποιοτικές τροφές οι οποίες, μετά τη σίτιση, δε θα «φουσκώνουν» το στομάχι τους, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο στρέψης του στομάχου – ιδιαίτερα όταν το στομάχι είναι γεμάτο.

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της PLATINUM και της συμβατικής ξηρής τροφής για σκύλους:

Η PLATINUM δεν επεκτείνεται στο στομάχι και επιπλέον δεν φουσκώνει
Η διέλευση δια μέσου του στομάχου και του εντέρου μειώνεται σημαντικά
Το έντερο απορροφά γρήγορα θρεπτικά συστατικά

Τα οφέλη; Μετά από λίγες κιόλας μέρες κατανάλωσης, θα παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας θα έχει:

Μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Ευκολία στη διαδικασία της πέψης (που σημαίνει πως το συκώτι, τα νεφρά και το δέρμα δεν τίθενται υπό πίεση από συστατικά που δεν είναι ευεργετικά)
Αυξημένη μυϊκή μάζα

Και το  κυριότερο:

 • Δεν υπάρχουν δυσανεξίες ή αλλεργίες διότι η PLATINUM χωνεύεται με τέτοια ευκολία λόγω της φυσικής και υγιούς σύνθεσης της, που έχει παρατηρηθεί πως οι δυσανεξίες είναι πολύ σπάνιες. Ο μεταβολισμός των σκύλων δεν τίθεται υπό πίεση με μετουσιωμένα συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ή άλλα δερματικά προβλήματα.
 • Λιγότερες κενώσεις.

Καθώς το φαγητό PLATINUM χρησιμοποιείται βέλτιστα από το σώμα, ο σκύλος δεν υποφέρει ούτε από αέρια ούτε από διάρροια και τα κόπρανα που αποβάλλει είναι πολύ μικρά και σταθερά, με αποτέλεσμα λιγότερη ταλαιπωρία για όλους!

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με τη διατροφή του σκύλου μου και θέλω να το λύσω άμεσα.

  Καλάθι Αγορών
  Σύνδεση

  Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

  Κατάστημα
  0 προϊόντα Καλάθι
  Ο λογαριασμός μου