Το Τρίχωμα Σκύλου μας Αντικατοπτρίζει την Υγεία του

Η κατάσταση της υγείας του σκύλου μας πολύ εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή παρατηρώντας την κατάσταση του τριχώματός του. Καθώς το δέρμα και το τρίχωμα αντιδρούν άμεσα σε αλλαγές που οφείλονται σε ασθένειες ή αντίδραση στην τροφή, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρατηρηθεί και η γενική κατάσταση του σκύλου από τις συγκεκριμένες αλλαγές.

Το μήκος των μαλλιών μπορεί να διαφέρει αναλόγως τη ράτσα από 60 mm σε σκυλιά όπως αυτά του Αγίου Βερνάρδου, Pomeranian (50mm), το Γερμανικό Ποιμενικό (40 mm), Golden Retriever (35 mm), Labrador (30 mm) Pomeranian (25-30 mm) και να φτάνουν έως ένα μεσαίο μέγεθος όπως τα Rottweiler (15-20) και τα Δαλματίας (10 mm) με μικρότερο μήκος στα 5 mm όπως καταγράφηκε στον Μεγάλο Δανό, τα  Boxer και τα Doberman. Το χρώμα επίσης παρουσιάζει ποικιλομορφία από λευκό, σε μαύρο, με μικτά σχέδια χρωμάτων, χρυσαφένιο και καφέ (Wandhare and Bhosale, 2017).

Όποια και αν είναι τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά του όμως, σίγουρα η απώλεια τριχών από τη γούνα του σκύλου μας είναι ένα συχνό φαινόμενο που απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες κάνοντάς μας να αναζητάμε τις αιτίες της ενοχλητικής τριχόπτωσης!

ΑΙΤΙΑ

Αλλαγή τριχώματος

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η αλλαγή του τριχώματος. Είναι μια κατάσταση εποχική και κορυφώνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο και αυτό για να μπορεί να βοηθήσει το ζώο ώστε προστατευτεί από τη θερμότητα του καλοκαιριού και το κρύο του χειμώνα. Αυτή η αντικατάσταση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 εβδομάδες κάτι που απαιτεί μεγάλη ενέργεια και έναν καλό μεταβολισμό. Εκείνη η περίοδος είναι και το διάστημα κατά το οποίο παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ελλείμματα στη διατροφή του σκύλου μας.

Πρόβλημα στη λειτουργία ζωτικών οργάνων

Η απώλεια στο τρίχωμα σκύλου μαζί με αλλαγές στη συμπεριφορά, απώλεια βάρους, αυξημένη κατανάλωση νερού ή/και ληθαργικότητα μπορεί να προμηνύει βλάβη σε κάποιο ζωτικό όργανο, όπως νεφρά ή το συκώτι.

Επίσης η υπερβολική έκθεση σε γλυκοκορτικοειδή, λόγω δυσλειτουργίας ή μακροχρόνιας (χρόνιας) υπερδραστηριότητας του συστήματος καταπόνησης, μπορεί να βλάψει το σώμα του σκύλου μας, να βλάψει την ανάπτυξη και να προκαλέσει ενδοκρινικές, μεταβολικές, αυτοάνοσες ή διαταραχές στην ψυχολογία του (Charmandari et al., 2005)

Στην περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί, πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Άγχος

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ζωντανών οργανισμών που αποκτάται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης είναι η ικανότητα προσαρμογής σε διάφορες εξωτερικές επιδράσεις δηλαδή σε εξωτερικά ερεθίσματα στα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει την ισορροπία, εξασφαλίζοντας έτσι σχετικά δυναμική σταθερότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος – ομοιόσταση (Kottferova et al., 2008).

Επιπλέον, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός εξωτερικών και εσωτερικών στρεσογόνων παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση του σκύλου στο στρες. Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι ψυχολογικοί ή φυσικοί και ανάλογα με το μήκος της έκθεσης στους παράγοντες άγχους, το άγχος μπορεί να είναι είτε οξύ είτε χρόνιο με το μακροχρόνιο άγχος να προκαλεί κακές προσαρμογές (Nelson 2005).

Μελέτες σε διαφορετικά περιβάλλοντα περιγράφουν μια σειρά από συμπεριφορές που υποδηλώνουν κατάσταση του σκύλου (Hiby et al., 2006) όπως τη στάση του σώματος, λαχάνιασμα, κούνημα του σώματος σημάδια έντονου στρες που μπορεί να συνοδεύονται από ξύσιμο/ δάγκωμα με την αφαίρεση τριχώματος. Εάν παρατηρηθεί ανάλογη συμπεριφορά, θα πρέπει να γίνει έλεγχος του περιβάλλοντος για αλλαγές που μπορεί να ενόχλησαν τον σκύλο και σε περίπτωση παρατεταμένου άγχους κρίνεται αναγκαία η συμβουλή του κτηνιάτρου.

Παράσιτα

Αν η τριχόπτωση δεν προκαλείται από φυσικά αίτια και παρατηρηθεί πως ο σκύλος δαγκώνεται ή ξύνεται επίμονα, χάνοντας με αυτόν τον τρόπο τρίχωμα, μπορεί να έχει προσβληθεί από ψύλλους, ακάρεα ή οποιοδήποτε άλλο παράσιτο και η ενόχληση από αυτά τον οδηγεί στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει έλεγχος και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας ώστε να διαγνώσει την αιτία και να προτείνει την κατάλληλη για το κατοικίδιό σας θεραπεία.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία φυσικά και διαφέρει, ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο εκάστοτε σκύλος. Ο κτηνίατρος είναι ο ειδικός που θα βοηθήσει, προτείνοντας την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης και προστασίας.

Χρήσιμες συμβουλές για ένα υγιέστερο τρίχωμα σκύλου:

  • Εάν πρέπει να κάνετε μπάνιο το σκυλί σας, πάρτε ένα ειδικό απαλό σαμπουάν για σκύλους, για να αποφύγετε την ξηροδερμία.
  • Προβλήματα και ασθένειες του δέρματος που προκαλούνται από το μπλέξιμο του τριχώματος και δημιουργία κόμπων, μπορούν να αποφευχθούν με βούρτσισμα του σκύλου σας.
  • Το τρίχωμα θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για εκδορές, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα, τραυματισμούς ή εξανθήματα του δέρματος.
  • Κρατήστε τον σκύλο σας καθαρό από παράσιτα όπως ακάρεα και ψύλλους.
  • Συνιστάται η αφαίρεση των ιμάντων και των περιλαίμιων μέσα στο σπίτι για να αποφευχθεί η τριβή και η αποδυνάμωση του τριχώματος στις περιοχές αυτές.
  • Σε κρύες εποχές προσέξτε ότι η υγρασία του εσωτερικού αέρα δεν είναι πολύ χαμηλή (το βέλτιστο είναι μεταξύ 40 και 60%) καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει στεγνό δέρμα.
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται ρούχα για σκύλους, θα πρέπει να εφαρμόζουν σωστά και να είναι από απαλό υλικό.
  • Δε θα πρέπει τα νύχια του σκύλου να μεγαλώνουν πάρα πολύ καθώς μπορεί να αυτοτραυματιστεί κατά το έντονο ξύσιμο

Και τελευταίο αλλά απολύτως σημαντικό

  • Δώστε στο σκύλο σας μια κατάλληλη και υψηλής ποιότητας τροφή!

Γιατί αυτό;

Είναι απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μια καλύτερη κατάσταση στο τρίχωμα του σκύλου μας εάν τρέφεται με μια υψηλής ποιότητας πλήρη διατροφή.

Όλα τα σκυλιά αξίζουν ένα υγιές και λαμπερό τρίχωμα! Εάν λοιπόν το κατοικίδιό σας είναι υγιές παρά την κακή όψη του τριχώματός του, η διατροφή είναι το πρώτο που θα πρέπει να αλλάξει!

Η Platinum έχοντας υπόψη τις ανάγκες του σκύλου μας, για ένα υγιές και λαμπερό τρίχωμα, παράγει τις τροφές της με βάση αγνά και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες υλικά! Αυτό το πετυχαίνει προσθέτοντας στο 70% φρέσκο κρέας που χρησιμοποιεί ως βάση, βότανα και φυσικά συμπληρώματα που είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθάνε στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος που υποστηρίζει ένα δυνατό τρίχωμα, για όλες τις ράτσες, μεγέθη και ηλικίες!

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με το τρίχωμα του σκύλου μου και θέλω να το λύσω άμεσα





    Βιβλιογραφία

    • Charmandari E, Tsigos C, Chrousos G (2005): Endocrinology of the stress response. The Annual Review of Physiology 67, 259–284
    • Hiby, Rooney NJ, Bradshaw JWS (2006): Behavioral and physiological responses of dogs entering re-homing kennels. Physiology and Behavior 89, 385–391
    • Kottferova J, Novacky M, Marekova J, Hvozdik A (eds) (2008): Veterinary Ethology. Vienala s.r.o., Kosice. 149
    • Nelson RJ (ed.) (2005): An Introduction to Behavioral Endocrinology. 3rd edn. Sinauer Associates, Sunderland. 660
    • Wandhare, Bhosale (2017): Trichology: a science of hair examination in identification of dog breeds. International journal of applied and pure science and agriculture