Η γλώσσα σώματος των σκύλων: Πώς θα καταλάβετε τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους!

Πόσες φορές αναρωτηθήκατε πώς επικοινωνούν τα σκυλιά μεταξύ τους ή με τους γύρω τους και τι σημαίνουν οι διάφορες εκφράσεις ή συμπεριφορές τους; Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τη γλώσσα του σώματος των σκυλιών και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

Ο σκύλος – όπως αντίστοιχα και ο λύκος – χρησιμοποιεί πρωταρχικά τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσει με τους γύρω του, για να εκφράσει τα συναισθήματά του και να λύσει τις τυχόν συγκρούσεις που προκύπτουν. Όσο ψηλότερη είναι η ουρά, τόσο μεγαλύτερη είναι η αυτοπεποίθηση του λύκου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο σκύλο. Η ουρά των σκυλιών είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό που φανερώνει τη διάθεση τους. Όταν η ουρά κινείται από τη μία άκρη ως την άλλη, ο σκύλος εξωτερικεύει έτσι τη χαρά ή τον ενθουσιασμό του. Επίσης, όταν η ουρά υψώνεται προς τα επάνω, ο σκύλος εκπέμπει επιθετικότητα, ενώ αντίθετα όταν το σκυλί νοιώθει ανασφάλεια, η ουρά χαμηλώνει και στέκεται μεταξύ των ποδιών.

Η διακριτική αυτή γλώσσα του σκύλου μπορεί πολύ εύκολα να “διαβαστεί” από τον άνθρωπο μέσα από συγκεκριμένα σημάδια και κινήσεις που παρατηρώντας τα προσεκτικά και τακτικά γίνονται γρήγορα αντιληπτά.

«Πλήρης ηρεμία»Όταν ο σκύλος ηρεμεί και χαλαρώνει, τείνει να στέκεται ίσια σε μία φυσιολογική θέση και να παραμένει ήρεμος. Τόσο οι μύες, όσο και οι εκφράσεις του προσώπου διατηρούν μία ηρεμία, ενώ τα αυτιά και η ουρά κινούνται πολύ ελαφρά, ανάλογα με την κίνηση του σώματος.«Πλήρης προσοχή»

Ο σκύλος βρίσκεται σε πλήρη προσοχή όταν πρόκειται να ζήσει μία “περιπέτεια”. Παίρνει ίσια στάση αλλά ταυτόχρονα χαλαρή και επικεντρώνει τη σκέψη του σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Τα αυτιά κουνιούνται χαλαρά, τα χείλη ανοίγουν ελαφρά και η ουρά κινείται με οριζόντια φορά. Το σκυλί εκπέμπει αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα σημάδι επιθετικότητας, όπως το γρύλισμα, τα ανυψωμένα χείλη ή κάποια επιθετική έκφραση στο πρόσωπο.«Φόβος»

Ο σκύλος βρίσκεται σε πλήρη προσοχή όταν πρόκειται να ζήσει μία “περιπέτεια”. Παίρνει ίσια στάση αλλά ταυτόχρονα χαλαρή και επικεντρώνει τη σκέψη του σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Τα αυτιά κουνιούνται χαλαρά, τα χείλη ανοίγουν ελαφρά και η ουρά κινείται με οριζόντια φορά. Το σκυλί εκπέμπει αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να υπάρχει κανένα σημάδι επιθετικότητας, όπως το γρύλισμα, τα ανυψωμένα χείλη ή κάποια επιθετική έκφραση στο πρόσωπο.«Απόλυτη κυριαρχία»

Ένας σκύλος δεν εκφράζει απειλή μόνο από το γρύλισμα ή το γάβγισμα, αλλά δείχνει τα δόντια του, στέκεται ακίνητος, κοιτάζει σκληρά και εστιάζει πολύ προσεκτικά και με αφοσίωση τον εχθρό. Επιπλέον, η ουρά του ανυψώνεται και η στάση του σώματος είναι τόσο τεντωμένη που με τον τρόπο αυτό το σκυλί φαίνεται ψηλότερο. Με μία τέτοια στάση, η πρόθεση του σκύλου είναι να αποτρέψει τον αντίπαλο και να τον κάνει να οπισθοχωρήσει. Όποιος έχει αντικρίσει σκύλο σε κυρίαρχη θέση, ο οποίος είναι γεμάτος επιθετικότητα, ξέρει ότι πρόκειται για κάτι πολύ τρομακτικό.«Έντονη διαίσθηση»

Ένας σκύλος που ξαπλώνει στο έδαφος και αρχίζει να κυλάει την πλάτη του, μπορεί να έχει διάφορους σκοπούς. Από τη μια πλευρά, τα σκυλιά κυλούνται στο έδαφος λόγω της χαράς τους και της ευεξίας που νοιώθουν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Με τον τρόπο αυτό, συνήθως απελευθερώνουν την υπερβολική ενέργεια που διοχετεύεται μέσα τους. Από την άλλη πλευρά, τα σκυλιά τείνουν να ξαπλώνουν και να κυλούνται πάνω σε έντονες μυρωδιές για να καλύψουν τη δική τους οσμή. Αυτό γίνεται για να ικανοποιήσει τον απώτερο σκοπό τους για εύρεση φαγητού, τους δίνει δηλαδή τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το θήραμά τους χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τη δική τους μυρωδιά.«Αθώος ή σοβαρός αγώνας;»

Όταν τα σκυλιά παλεύουν, δεν είναι πάντα σαφές εάν μόνο παίζουν ή αν πρόκειται για μία σοβαρή διαφωνία. Στο σημείο αυτό, η γλώσσα του σώματος θα σας δώσει την απάντηση: δύο σκυλιά που παίζουν, έχουν μια χαλαρή στάση και παλεύουν χαρούμενα. Επιπλέον, το πρόσωπο και τα μάτια είναι εντελώς χαλαρά και τα ίδια τα σκυλιά έχουν μια φιλική οπτική επαφή αντικρίζοντας το ένα το άλλο. Οι επιθετικοί αγώνες θα προκαλούσαν συστολές μεταξύ των σκύλων, η στάση τους θα ήταν αρκετά τεταμένη και αυστηρή μεταξύ τους και τα δύο σκυλιά θα κοιτιόντουσαν με πολύ προσοχή.«Ανασφάλεια»

Ο σκύλος δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει πλήρως την σημαντικότητα της κατάστασης ή είναι ανασφαλής σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθεί. Το σκυλί χαμηλώνει το βλέμμα του και τα αυτιά του, σκύβει το σώμα του, αλλά εξακολουθεί να κρατά μία οπτική επαφή με τον απέναντί του. Η ουρά του κρέμεται κάτω και γενικά το σκυλί δείχνει αμυντικό, διστακτικό και βρίσκεται σε θέση υποταγής.Η γλώσσα του σώματος των σκύλων μπορεί να παρερμηνευτεί, όχι μόνο από τον άνθρωπο, αλλά ακόμα και μεταξύ των σκύλων, γεγονός που οδηγεί σε παρεξηγήσεις στην επικοινωνία. Κάποιες ράτσες δεν είναι πάντα κατανοητές με ακρίβεια από τους γύρω τους, λόγω της συχνής αλλαγής στην εμφάνισή τους.

Ταυτόχρονα όμως, η στάση του ανθρώπου μπορεί επίσης να παρεξηγηθεί από το σκυλί και στη συνέχεια να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Ένας άγνωστος άνθρωπος, με μία πρώτη ματιά μπορεί να θεωρηθεί απειλή για το σκύλο, γεγονός που του προκαλεί τρόμο και φόβο, αναγκάζοντάς τον να βγάλει προς τα έξω μία επιθετική συμπεριφορά.

Για το λόγο αυτό, καλό είναι να χαλαρώνετε και προσεγγίζετε το σκύλο κοιτάζοντάς τον από μπροστά και όχι από ψηλά.

Επιπλέον, εάν στέκεστε μπροστά σε ένα θυμωμένο σκυλί, θα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και να γυρίσετε το πρόσωπό σας, κοιτώντας το ελαφρώς, έτσι ώστε να μην προκαλέσετε την επίθεσή του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, χρειάζεται να παρακολουθήσετε τη γλώσσα του σκύλου σας και να αναρωτηθείτε “τι θέλει να σας πει;” Η γλώσσα του σώματος είναι αυτή που θα δώσει απάντηση στο ερώτημά σας και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τον σκύλο σας. Επιπλέον, να θυμάστε πως μια καλύτερη επικοινωνία ενισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σχέση μεταξύ σκύλου και ανθρώπου.

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου