ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ. ΠΩΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΒΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ;

Από τη στιγμή εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκίνησαν να ασκούν κοινωνική αποστασιοποίηση και να μπαίνουν σε καραντίνα, κάτι που πλέον επιβλήθηκε καθολικά σε όλο τον πληθυσμό από τους ειδικούς, με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Η καραντίνα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης – αλλά τα σκυλιά μπορούν να προσφέρουν ευπρόσδεκτη συναισθηματική υποστήριξη, λέει ένας ειδικός.

Το μόνο καλό σχετικά με τον κοροναϊό είναι ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) και άλλοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως τα κατοικίδιά μας μπορούν να κολλήσουν ή να τον μεταδώσουν. Παρά το γεγονός όμως αυτό, ο Covid-19 αλλάζει τις ζωές των ζώων συντροφιάς σε όλη τη χώρα, ειδικά για τα σκυλιά και ιδιαίτερα για εκείνα που ζουν σε διαμερίσματα.

Οι προκλήσεις της απομόνωσης

Όπως και οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο, των οποίων η ζωή έχει ξαφνικά ανατραπεί από τον Covid-19, έτσι και τα σκυλιά που είναι κολλημένα σε καραντίνα με τους ιδιοκτήτες τους, μπορεί να αισθάνονται άγχος, ακόμη και κατάθλιψη.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια ανησυχία στην συμπεριφορά, όπως πρόβλημα ύπνου, απώλεια της όρεξής του, να μη θέλει να παίξει ή να γίνει άτακτο. Μερικοί σκύλοι μπορεί, επίσης, να «καταστούν πιο καταστροφικοί και ανήσυχοι, επιδεικνύοντας παράτερη συμπεριφορά, όπως αυξημένη αντιδραστικότητα, αυξημένο γαύγισμα ή δυσκολία να ηρεμίσουν. Σύμφωνα με την κ. Edshteyn, «τις περισσότερες φορές, τα σκυλιά θέλουν κάτι να κάνουν, και όταν αυτό τους αφαιρεθεί, μπορούν να δυσκολευτούν». Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους τους.

Υπάρχει ένας εύλογος αριθμός μελετών που υποδηλώνει ότι τα σκυλιά μπορούν να έχουν μια επίδραση ρύθμισης του στρες στους ανθρώπους που περνούν δύσκολες στιγμές. Αυτό το βλέπουμε, όχι μόνο από άποψη αίσθησης της ευημερίας των ανθρώπων, αλλά και από φυσιολογικές μετρήσεις, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η κορτιζόλη – μια ορμόνη που εμπλέκεται στις αντιδράσεις του στρες.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι ίσως παρόμοιο με την υποστήριξη που έχουμε από τους φίλους και την οικογένειά μας, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα. Τα σκυλιά μπορεί να παρέχουν το ίδιο είδος κοινωνικής στήριξης.

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβείτε όσο βρίσκεστε σε καραντίνα:
Κρατήστε τον σκύλο σας απασχολημένο

Η εκπαίδευση του σκύλου σας μπορεί να προχωρήσει πολύ όσο βρίσκεστε σε καραντίνα. Μπορείτε να φυλάξετε ένα από τα καθημερινά γεύματα του σκύλου σας για να χρησιμοποιηθεί ως ανταμοιβή για τις προπονήσεις. Τα σκυλιά που, φυσιολογικά, κάνουν πολλή σωματική άσκηση μπορούν να έχουν μια πιο σωματικά απαιτητική προπόνηση, όπως φυσικά κόλπα, περιστροφές, ανατροπές, καθίσματα ή πλέξιμο ανάμεσα στα πόδια του ιδιοκτήτη.

Μπορείτε ακόμη και να κάνετε παιχνίδια για το σκυλί σας με υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι:
⦁ Box Puzzle: Πιθανότατα θα έχετε κουτιά και κούτες! Με το σκυλί σας σε ένα άλλο μέρος του σπιτιού, τοποθετείστε τα κενά κουτιά στο πάτωμα και κρύψτε τις λιχουδιές σε μερικά από τα κουτιά. Δείξτε στο σκυλί σας τα κουτάκια και αφήστε το να χρησιμοποιήσει τη μύτη του για να βρει τις κρυφές απολαύσεις. Αναδιατάξτε τα κουτιά με περισσότερα σνακ.

⦁ Cupcake Puzzle: Πάρτε ένα άδειο δίσκο ψησίματος cupcake και μικρές μπάλες. Τοποθετήστε σνακ σε μερικά αλλά όχι σε όλα τα σημεία του δίσκου ψησίματος, καλύπτοντας τις τρύπες με τις μπάλες . Δείξτε στο σκυλί σας το δίσκο και δείτε σε πόση ώρα θα μετακινήσει τις σωστές μπάλες για να βρει το κρυμμένο φαγητό. Κάθε φορά που παίζετε, να τοποθετείτε σε διαφορετικά σημεία τις απολαύσεις στο δίσκο ψησίματος.

Προετοιμαστείτε σωστά

Με την είσοδό μας στην καραντίνα οφείλουμε να σκεφτούμε, πέρα από το χαρτί υγείας, και τα σχετικά είδη, δίνοντας έμφαση στις προμήθειες για τα κατοικίδια μας που πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας.

Η Heather Loenser, D.V.M. και επικεφαλής κτηνίατρος της American Animal Hospital Association, εξέφρασε την ανησυχία ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν πρόκειται να προετοιμαστούν με τις προμήθειες που μπορεί να χρειαστούν εάν δεν ήταν σε θέση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μερικές εβδομάδες. Η τροφή του σκύλου σας και τα είδη καθαρισμού θα πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τα πράγματα που πρέπει να αποθηκευτούν. Η Δρ. Loenser επίσης συμβουλεύει τους κηδεμόνες να έχουν επιπλέον προληπτική φαρμακευτική αγωγή για παθήσεις όπως ψύλλοι, τσιμπούρια και παράσιτα, καθώς και οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα και δίαιτες ειδικών που μπορεί να χρειαστεί το κατοικίδιο.

Η οικογένεια της Platinum πιστή εδώ και χρόνια στον σκύλο μας και τις ανάγκες του, κατανοεί και παραμένει κοντά σας τις δύσκολες αυτές ώρες, συνεχίζοντας τις αποστολές, τηρώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Δίπλα σας για κάθε απορία…

Πηγές

https://www.nytimes.com/2020/03/17/smarter-living/dog-pets-quarantine-coronavirus-tips.html
https://www.futurity.org/dogs-self-quarantine-stress-2311802-2/