Μήπως ανήκετε στην αγαπημένη αυτή ομάδα ανθρώπων που εν έτει 2019 δεν νοούν να αγοράζουν σκυλάκια όταν υπάρχουν εκεί έξω τόσα που πολλά που έχουν την ανάγκη μας;
Δείξτε έμπρακτα την φιλοζωία σας και μην παραμένετε θεατής όταν είστε σε θέση να προσφέρετε τόσα πολλά! Αλήθεια, αξίζει!
Βρήκατε λοιπόν έναν αδέσποτο σκύλο και αποφασίσατε να τον μαζέψετε; Διαβάστε τα παρακάτω βήματα για να γνωρίζετε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε.
Βήμα 1o
Πρώτο και κύριο είναι να βεβαιωθείτε ότι το γλυκύτατο τετράποδο που μόλις βρήκατε, δεν έχει χαθεί από κάποιο σπίτι. Εάν το παρατηρήσετε είναι εύκολο να καταλάβετε αν το σκυλάκι ανήκει ή όχι σε κάποια οικογένεια. Μήπως φοράει κολάρο; Είναι αρκετά καθαρό; Φαίνεται να ξέρει που βρίσκεται; Εάν ισχύουν όλα τα προαναφερόμενα, τότε μάλλον δεν είναι αδέσποτος σκύλος και κάποιος το ψάχνει! Αυτό που πρέπει να κάνετε στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να το πάτε σε έναν κοντινό κτηνίατρο για να δει ο ιατρός εάν το σκυλάκι έχει μέσα του μικροτσίπ ή ηλεκτρονική ταυτότητα.
Βήμα 2o
Σε περίπτωση που τελικά συνειδητοποιήσετε ότι το σκυλάκι δεν ανήκει σε κάποια οικογένεια, πρέπει να ελέγξετε την φυσική του κατάσταση. Δηλαδή, έχει κάποια πληγή; Μήπως κουτσαίνει; Μήπως κλαίει συνεχώς χωρίς εμφανή λόγο; Εάν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τον πάτε στον κτηνίατρο.
Βήμα 3ο
Eάν η κατάσταση του σκύλου φαίνεται καλή, τότε μπορείτε απλά να τον πάρετε σπίτι, να του βάλετε φαγητό, να τον φροντίσετε και να τον κάνετε να νιώσει όμορφα και άνετα σε ένα περιβάλλον που δεν του είναι οικείο. Την επόμενη ημέρα θα χρειαστεί να κάνετε μία επίσκεψη στον κτηνίατρο για μία γενική εξέταση της υγείας του σκύλου. Πέραν της εκτίμησης της υγείας του, ο κτηνίατρος θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε (κατά προσέγγιση) την ηλικία του. Επιπλέον, θα σας ενημερώσει σχετικά με τα απαραίτητα εμβόλια που χρειάζεται ο σκύλος, καθώς και για το αν χρειάζεται στείρωση. Η στείρωση είναι κάτι που δεν πρέπει να φοβάστε, μιας και αποτελεί ασπίδα από ύπουλες ασθένειες.
Βήμα 4ο
Αφού έχει προηγηθεί η απαραίτητη επίσκεψη στον κτηνίατρο, το επόμενο βήμα αφορά στην προσαρμογή του σκύλου στο σπίτι σας, είτε αυτή θα είναι για πάντα, είτε είναι προσωρινή. Στο διάστημα αναπροσαρμογής, το οποίο μπορεί να αφοράς στις πρώτες 5 με 6 εβδομάδες, πρέπει να οπλιστείς με υπομονή για τυχόν ακαθαρσίες ή λανθασμένες συμπεριφορές.
Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας ημέρα πρέπει να του υποδείξετε τόσο το που θα κοιμάται μέσα στο σπίτι, όσο το τι δεν θέλεις να κάνει και το που θα πηγαίνει τουαλέτα. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πάντοτε στο νου σας ότι το σκυλάκι μπορεί να έχει άσχημα βιώματα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται παραπάνω χρόνο προσαρμογής. Εάν πάλι βρήκατε το σκυλάκι σε πολύ μικρή ηλικία, τότε το σκυλάκι δεν έχει προλάβει να συνηθίσει τη ζωή του δρόμου, ούτε έχει άσχημα βιώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ούτε επιφυλακτικό, ούτε επιθετικό.
Βήμα 5ο
Σε περίπτωση που για δικούς σας λόγους, δεν είστε σε θέση να υιοθετήσετε τον σκυλάκο που βοηθήσατε, δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να το πάτε στον κτηνίατρο όπως προαναφέρθηκε, να το στειρώσετε και να το φιλοξενήσετε στο σπίτι και στην οικογένειά σας, μέχρι να βρεθεί μία οικογένεια που θα του δώσει την αγάπη και την τρυφερότητα που του αξίζει.
Στο διάστημα αυτό, φροντίστε να τραβήξετε το σκυλάκι όμορφες φωτογραφίες και να τις προωθήσετε σε μία μορφή αγγελία τόσο σε φυλλάδια στους δρόμους, στα social media, καθώς και σε διάφορες ιστοσελίδες που αφορούν υιοθεσίες ζώων και φιλοζωικές πράξεις.
Βήμα 6ο
Εάν τελικά αποφασίσετε να κρατήσετε το σκυλάκι και να το εντάξετε στην οικογένειά σας, θα βεβαιωθείτε άμεσα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση και ενθουσιασμός από το να γεμίσει ένα σπίτι με τέσσερα νέα σκυλίσια πατουσάκια. Η χαρά που θα λαμβάνετε καθημερινά, είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε κούραση θα περάσετε μέχρι τελικά να γίνει και επίσημα το νέο μέλος της οικογένειας. Ένα πλούσιο γεύμα με τροφή σκύλων από την Platinum Hellas θα του δώσει την έξτρα χαρά!
Ωστόσο, εάν τελικά δεν είστε σε θέση να κρατήσετε το σκυλάκι στο σπίτι όπως προαναφέραμε στο βήμα 5, μην ανησυχείτε! Είναι εξίσου σημαντική η περιποίηση και η φροντίδα που θα του έχετε προσφέρει, καθώς και η θέλησή σας να του βρείτε το κατάλληλο σπίτι.