Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το σκουλήκι της καρδιάς;

Τί είναι το σκουλήκι της καρδιάς;

 Το σκουλήκι της καρδιάς ( επιστημονική ονομασία Dirofilaria immitis αλλιώς γνωστό ως  καρδιακός σκώληκας/σκώληκας σκύλου) είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι που μοιάζει με νήμα και εξαπλώνονται στα σκυλιά μέσω του δαγκώματος  των κουνουπιών . Τα σκουλήκια της καρδιάς ζούνε μέσα στα κουνούπια (μεταβατικός ξενιστής) για ένα μικρό διάστημα μέχρι να γίνουν μολυσματικά και να μπορέσουν να προκαλέσουν την καρδιακή νόσο. Ο σκύλος είναι ο οριστικός ξενιστής. Μέσα του ωριμάζουν σε ενήλικες και αναπαράγονται. Πήραν την ονομασία αυτή διότι προκαλούν στην καρδιά, πνευμόνια και στα σχετικά αιμοφόρα αγγεία του μολυσμένου ζώου. Δεν είναι μεταδοτικό από σκύλο σε σκύλο.

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής τους;

Μέσα στον μολυσμένο σκύλο, τα θηλυκά καρδιακά σκουλήκια  απελευθερώνουν τους απογόνους ( μικροφιλαρίες)  τους στο κυκλοφοριακό σύστημα αίματος του. Αν ένα κουνούπι τσιμπήσει έναν μολυσμένο σκύλο, μολύνετε με τις μικροφιλαρίες οι οποίες στο χρονικό περίπου διάστημα 10-14 μέρες και αν βρουν  τις  σωστές  περιβαλλοντολογικές συνθήκες, γίνονται  μολυσματικές προνύμφες.  Αν ένας σκύλος έχει μολυνθεί χρειάζονται περίπου 6-7 μήνες για να ωριμάσουν οι προνύμφες σε ενήλικες καρδιοσκώληκες . Μέσα στον σκύλο η διάρκεια ζωής τους είναι 5-6 χρόνια. Οι ενήλικες καρδιοσκώλήκες  μοιάζουν σαν μαγειρεμένα σπαγγέτι. Τα αρσενικά έχουν μήκος  10.16cm-15.24cm και τα θηλυκά 25.4cm- 30.48cm. Το μέσο φορτίο σκουληκιών ( αριθμός σκουληκιών που ζούνε μέσα σε έναν σκύλο)  είναι 15 σκουλήκια, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να κυμανθεί από 1 σκουλήκι έως 250 σκουλήκια.

Ποια είναι τα συμπτώματα μόλυνσης του σκύλου μας;

Η σοβαρότητα της μόλυνσης είναι ανάλογα με το φορτίο των σκουληκιών, πόσο καιρό έχει που ο σκύλος μας έχει μολυνθεί αλλά και το πώς ανταποκρίνεται το σώμα του σκύλου στην παρουσία των καρδιοσκουληκιών. Το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου παίζει επίσης ρόλο  στην σοβαρότητα της μόλυνσης και στο πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα των σκουληκιών της καρδιάς μπορεί να μην είναι κατευθείαν εμφανείς αν το φορτίο σκουληκιών που έχει ο σκύλος δεν είναι μεγάλο, αν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή τα σκουλήκια δεν είναι «δραστήρια». Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες, ή στάδια της καρδιακής αυτής νόσου. Όσο πιο ψηλό είναι το στάδιο, τόσο χειρότερα είναι η μόλυνση και τόσο πιο εμφανή τα συμπτώματα.

  • Πρώτο στάδιο:   Χωρίς συμπτώματα ή ήπια συμπτώματα, όπως ο περιστασιακός βήχας.
  • Δεύτερο στάδιο:  Ήπια έως μέτρια συμπτώματα  όπως περιστασιακός βήχας και κόπωση μετά από μέτρια δραστηριότητα.
  • Τρίτο στάδιο:  Παρουσία πιο σοβαρών συμπτωμάτων. Ασθενής εμφάνιση, επίμονος βήχας, κόπωση μετά από ήπια δραστηριότητα. Συνηθισμένα είναι επίσης  το πρόβλημα αναπνοής και τα συμπτώματα καρδιολογικής  πάθησης.   
  • Τέταρτο στάδιο: Ονομάζετε και ως σύνδρομο Caval. Υπάρχει τόσο μεγάλο φορτίο καρδιοσκωλήκων που το αίμα του σκύλου που γυρίζει από την καρδιά του εμποδίζετε από την μάζα των σκουληκιών. Το σύνδρομο Caval , είναι απειλητικό για την ζωή του σκύλου και η χειρουργική αφαίρεση των καρδιοσκουληκιών  είναι η μόνη επιλογή. Δεν αναπτύσσουν όλα τα σκυλιά το σύνδρομο Caval. Ωστόσο, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η μόλυνση των καρδιωσκουληκιών θα εξαπλωθεί και θα καταστρέψει την καρδιά, τα πνευμόνια, το συκώτι και τα νεφρά του σκύλου προκαλώντας τελικά θάνατο.
Πότε θα πρέπει  να τεστάρουμε ένα σκυλί για σκουλήκια της καρδιάς;

Ο χρόνος και η συχνότητα των εξετάσεων για σκουλήκια της καρδιάς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς:

  • Την ηλικία του σκύλου όταν ξεκινάει η πρόληψη των σκουληκιών της καρδιάς.
  • Εάν ο ιδιοκτήτης του σκύλου ξέχασε να δώσει πρόληψη ενάντια των σκουληκιών της καρδιάς και πόσο καιρό έχει.
  • Εάν αλλάξαμε από μια μέθοδο πρόληψης σε κάποια άλλη.
  • Εάν ο σκύλος ταξίδεψε σε μία περιοχή όπου η μόλυνση των σκουληκιών της καρδιάς είναι πιο συχνή, και η διάρκεια της  εποχής των καρδιοσκουληκιών στην περιοχή, στην οποία το σκυλί ζει. 

 Τα σκυλιά από 7 μηνών και άνω θα πρέπει να ελέγχονται για σκουλήκια της καρδιάς πριν ξεκινήσουν την πρόληψη. Ένα σκυλί μπορεί να φαίνετε υγιές αλλά τα σκουλήκια μέσα του να ευδοκιμούν. Εάν ένα σκυλί είναι μολυσμένο και δεν έχει εξεταστεί πριν ξεκινήσει την πρόληψη, θα παραμείνει μολυσμένος έως ότου αρρωστήσει αρκετά ώστε να δείξει συμπτώματα. Τα προληπτικά κατά των καρδιοσκουληκιών δεν σκοτώνουν τα ενήλικα σκουλήκια. Επίσης δίνοντας ένα προληπτικό των σκουληκιών της καρδιάς σε είδη μολυσμένο σκύλο  μπορεί να είναι επιβλαβείς ή ακόμη και θανατηφόρο. Εάν στην κυκλοφορία του αίματος  του σκύλου βρίσκονται μικροφιλαρίες , η προληπτική ενέργεια μας μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά τον θάνατο των μικροφιλαριών, προκαλώντας  μια αντίδραση σαν σοκ και πιθανώς θάνατο. Συνιστάται ετήσιος έλεγχος για την πρόληψη όλων των σκύλων για την πρόληψη σκουληκιών της καρδιάς. Συζητήστε με τον κτηνίατρο σας σχετικά με την καλύτερη στιγμή για το ετήσιο τεστ. 

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόβλεψη!

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας εάν έχετε την υποψία πως ο σκύλο σας έχει μολυνθεί ή εάν παρατηρήσετε συμπτώματα.

Πηγές: https://www.fda.gov/animal-veterinary/animal-health-literacy/keep-worms-out-your-pets-heart-facts-about-heartworm-disease

https://en.wikipedia.org/wiki/Dirofilaria_immitis

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου