Σκυλομπαμπά και σκυλομαμά, τον νου σου και αυτό το καλοκαίρι! Οι μικροί σας παιχνιδιάρικοι ήρωες μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, χωρίς όμως να αγνοούνται σημαντικά “πρέπει” και “μη”.
Γι’ αυτό ανοίξτε τα αυτιά σας σε χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες που χρειάζεται να ξέρετε για να περάσετε αξέχαστες διακοπές με το σκυλάκι σας και φέτος!
Μπορούμε να πάρουμε μαζί μας τον σκύλο στην παραλία;
Οι απόψεις διίστανται αλλά η πλειονότητα του κόσμου τάσσεται υπέρ του να μας συνοδεύουν στις βουτιές και οι πιο πιστοί μας φίλοι!
Ακολουθώντας τους αντίστοιχους γενικούς κανόνες υγιεινής, και εφόσον έχουμε εμβολιάσει το κατοικίδιό μας, μπορούμε σίγουρα να διασφαλίσουμε πως πάμε πολύ πιο ήσυχοι να απολαύσουμε το μπάνιο στη θάλασσα.
Ωστόσο, έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο κανόνων που οπωσδήποτε χρειάζεται να τηρείται από κάθε υπεύθυνο και ευσυνειδητο ιδιοκτήτη σκύλου. Τόσο το κολύμπι όσο και οι στιγμές που περνάμε με το ζώο μας στη θάλασσα ρυθμίζεται από κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία του και σε αυτό το περιβάλλον.
Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;
-Εφόσον έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να χαλαρώσουμε σε μία λιγότερο πολυσύχναστη παραλία παρέα με το κατοικίδιό μας, την αξιοποιούμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Κατόπιν, σιγουρευόμαστε πως οι υπόλοιποι λουόμενοι δεν ενοχλούνται από το ενδεχόμενο να κολυμπήσει και ο σκύλος μας. Τη δεδομένη στιγμή, αυτό που προβλέπεται από τον Νόμο στην Ελλάδα είναι πως δεν επιτρέπεται το κολύμπι των σκύλων σε περιοχές λουόμενων. Αλλά υφίσταται διευκρινιστική εγκύκλιος που αποσαφηνίζει πως κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται εάν κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν έχει αντίρρηση. Για παν ενδεχόμενο, φέρουμε πάντα μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του σκύλου με το οποίο μπορούμε να αποδείξουμε πως έχουμε εμβολιάσει το ζώο μας.
-Προτιμούμε να πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα, όχι ώρες που ο ήλιος είναι επικίνδυνος. Το σκυλί μας εξαντλείται πιο γρήγορα λόγω της ζέστης και της προσπάθειάς του να περπατήσει στην άμμο τα πιο ζεστά διαστήματα της ημέρας. Αναγκαίο είναι να έχουμε πάντοτε μαζί μας δροσερό νερό και να μεριμνούμε για ένα σκιερό μέρος για την ανάπαυλά του.
-Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρξει κατάποση άμμου, φυκιών ή νεκρών ψαριών από τον σκύλο, αφού μία τέτοια περίπτωση μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία του.
-Μετά τη βουτιά του σκύλου μας στο θαλασσινό νερό, χρειάζεται να τον ξεπλύνουμε με γλυκό νερό, να καθαρίσουμε προσεκτικά τα αυτιά του για να προκληθεί ωτίτιδα πόσω μάλλον σε ράτσες που έχουν μία παραπάνω ευαισθησία.
-Πρέπει να έχουμε τον νου μας ώστε να οδηγήσουμε το ζώο μας σε περιοχή όπου μπορεί να κάνει την ανάγκη του μακριά από τους λουόμενους. Οι σκύλοι εκ φύσεως δεν συνηθίζουν να ουρούν μέσα στο νερό. Συνεπώς, εμείς οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε αυτά να ανακουφιστούν σε έναν κατάλληλο χώρο.
Άρα, αποφεύγουμε να πάρουμε μαζί μας το σκυλάκι μας όταν πρόκειται να επισκεφθούμε κάποια οργανωμένη πλαζ με beach bar. Το γεγονός είναι πως το ζώο μας δεν θα ξεγνοιάσει το ίδιο με εμάς αφού θα περιορίσουμε την ελευθερία κινήσεών του ανάμεσα σε ξαπλώστρες την ίδια ώρα που μπορεί να το ενοχλεί και η μουσική που ηχεί δυνατά τριγύρω.
Εάν ξέρουμε ήδη πως δεν αρέσει στο σκυλάκι μας το νερό, δεν μπορούμε να το υποχρεώσουμε να έρθει μαζί μας παραλία. Yπάρχουν κατοικίδια που ερωτεύονται από την πρώτη φορά τις βουτιές στη θάλασσα, αλλά ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και αρκετά άλλα που δεν ξετρελαίνονται. Ποιό το νόημα λοιπόν, να ταλαιπωρούμε έτσι τον σκύλο μας;
Αν λοιπόν, σκοπεύουμε και αυτό το καλοκαίρι να κάνουμε μία εξόρμηση στη θάλασσα μαζί με το σκυλάκι μας, αυτό καλό θα ήταν να είναι για όλους μας μία ευχάριστη εμπειρία, επιδεικνύοντας ευσεινηδησία τόσο απέναντι στο ζωάκι μας όσο και προς τους άλλους.