Γιατί δαγκώνει το κουτάβι μου;

Γιατί δαγκώνει το κουτάβι μου;
Γιατί δαγκώνει το κουτάβι μου;

Πολλές φορές δεν έχετε αναρωτηθεί “γιατί δαγκώνει το κουτάβι μου”; Ε λοιπόν, υπάρχουν  πολλές απαντήσεις σε αυτό. Αρκεί πρώτα να ξεκινήσουμε από τα βασικά!

 

Κάθε μικρό κουταβάκι έχει ακαταπόνητη ενεργητικότητα και του αρέσει ο σαματάς! Τους ενθουσιάζει η επαφή μαζί μας, το ατέλειωτο παιχνίδι, όπως επίσης να κοινωνικοποιούνται με άλλα ζωάκια αλλά και να γνωρίζουν νέα άτομα! Ωστόσο, επειδή σχεδόν όλα τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον, προκειμένου να περιεργαστούν ό,τι τους περιβάλλει ενδέχεται να καταφύγουν στο δάγκωμα ή στο γρύλισμα αν αισθανθούν κάτι μη οικείο που τους βγάζει έξω απ’ τα νερά τους.

Μεταξύ άλλων, να τονίσουμε ότι το κουτάβι στρέφεται στο δάγκωμα επειδή μπορεί να αλλάζει δόντια και έτσι να ανακουφίζεται από τον πόνο. Ακόμη, με το να δαγκώνει στο πολύ αρχικό στάδιο της ζωής του αξιοποιεί το στόμα και τη γλώσσα και είναι σαν να αποκτά μία καλύτερη αίσθηση της αφής. Με αυτόν τον τρόπο παράλληλα είναι σαν να επιχειρεί να 

αναγνωρίσει τη μυρωδιά μας, να μας μάθει καλύτερα. Ή πάλι μπορεί να το κάνει γιατί επιζητά να εστιάσουμε την προσοχή μας πάνω του.

Η ένταση του δαγκώματος σχετίζεται κυρίως με τον χαρακτήρα του ζώου, και κατόπιν συνυπολογίζουμε και τη φυλή στην οποία ανήκει. Τα αρσενικά κουτάβια, επειδή θέλουν να επιβάλλουν από νωρίς την κυριαρχία τους, δαγκώνουν πιο συχνά.

Μία τέτοια ενέργεια δεν είναι κάτι αφύσικο ως συμπεριφορά για αυτά. Αρχίζει ως διαδικασία από την πολύ νεαρή ηλικία του κουταβιού όταν ξεκινούν να δαγκώνουν για να παίξουν ή να προκαλέσουν παιχνίδι και όχι να εκδηλώσουν οργισμένη αντίδραση.

Ωστόσο, υπάρχουν φάσεις που ίσως να συγχέετε τους λόγους που το κουταβάκι σας δαγκώνει και γρυλίζει.

Οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:

Παιχνίδι

Τα κουτάβια ίσως να γρυλίζουν και όταν παίζουν αν π.χ. τραβάτε ένα σχοινί εσείς από τη μία άκρη και από την άλλη εκείνο. Εδώ δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. Ίσα ίσα το εξιτάρει η πρόκληση! Παρ’ όλα αυτά, αν το γρύλισμα δυναμώνει όλο και περισσότερο, κάντε μία παύση στο παιχνίδι σας έως ότου να καλμάρει ο σκύλος.

Επιθετική στάση


Μελετήστε το προσεκτικά το εάν δαγκώνει για παιχνίδι ή αν βγάζει μία εριστικότητα. Μην  ξεχνάτε πως τα μικρούλια αυτά δεν είναι εκ φύσεως επιθετικά και πως πάντα μπορεί να εξηγηθεί η εξωτερίκευση θυμού τους. Ίσως να έχουν πόνο ή να μην νιώθουν καλά. Αν υφίσταται κάτι τέτοιο, χρειάζεται να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ώστε να γίνει μία ασφαλής και ακριβής διάγνωση ώστε να αποκλειστεί πιθανό θέμα υγείας. Επιπλέον, σε περίπτωση επιθετικότητας όσο εξακολουθεί να γρυλίζει και να είναι τσιτωμένο είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν συμπεριφοριστή σκύλων. 

Νευρικότητα


Τα κουτάβια μπορούν να οδηγηθούν στο δάγκωμα αν τα εκνευρίσει κάτι. Ή μπορεί να μην έχουν εκτονώσει όλη τους την ενέργειά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα υπάρξουν “προειδοποιήσεις” από πλευράς του. 

Διαβάστε τα σημάδια της γλώσσας του σώματός του. Ίσως να γρυλίσει, και ίσως να δαγκώσει αν π.χ. την ώρα της ξεκούρασής του κάτι το ενοχλήσει και το βγάλει έξω από τη άνεση του. Επίσης μπορεί να εκνευριστεί και να ξεσπάσει επειδή πολλές φορές επιμένει να γίνεται το δικό του, όπως ακριβώς και ένα παιδάκι! 

Μπορεί να στριφογυρίζει, να πεισμώνει και να μην θέλει να σηκωθεί ή να προσπαθεί να δαγκώσει το χέρι σας κάτι στο οποίο αν δοθεί συνέχεια μπορεί αποδειχθεί πρόβλημα στη συνύπαρξή σας στο μέλλον. Πρέπει λοιπόν, να το αφήσετε να ηρεμήσει και να το ενθαρρύνετε ύστερα καθησυχάζοντάς το.

Ανία-Βαρεμάρα

Η αξιοθαύμαστη όρεξή των κουταβιών για τρέξιμο και παιχνίδι ουσιαστικά ικανοποιείται με συχνή άσκηση και περιπάτους. Μπορούν να διοχετεύσουν αυτήν την υπερδιέγερση με το να απασχολούνται για ώρες με κατάλληλα παιχνίδια όπως μασητικά ή φαγητού. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μία καθημερινότητα που να περιλαμβάνει δραστηριότητες που αφορούν το παιχνίδι, τις βόλτες και το αναγκαίο διάστημα ξεκούρασης. Έτσι, θα εξοικειωθεί απόλυτα με το πρόγραμμά σας και δεν θα νιώθει πλήξη ή μελαγχολία.

Φόβος

Το κουταβάκι σας μπορεί να νιώθει φόβο και να γρυλίζει ή να τείνει να δαγκώνει αν ένα εξωτερικό ερέθισμα ή κάποιο άτομο το κάνει να νιώσει απειλή. Μπαίνει λοιπόν, σε άμυνα για να προστατέψει το αφεντικό και τον χώρο του απέναντι σε κάτι μη γνώριμο. Για να νιώσει ξανά ασφάλεια και σιγουριά, επιβραβεύστε το όταν δεχτεί την παρουσία κάποιου που σας επισκέφθηκε. 

Αν δεν μειωθεί το γρύλισμα ή το γάβγισμα, σκεφτείτε ως εναλλακτική το να υποβληθεί σε κάποιου είδους εκπαίδευση για να μάθει να είναι κοινωνικό με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Ίσως να υπάρχει στο σκυλάκι σας φόβος για ό,τι του φαίνεται ξένο ή απρόσιτο. Το να δεχθεί όμως καινούργιες επιρροές με άλλα άτομα και ζώα ήδη από κουτάβι, θα το διευκολύνει να αντιμετωπίσει τους φόβους του. 

Η σωστή εκπαίδευση μπορεί να τον κάνει να αφομοιώσει τις σωστές συνήθειες και συμπεριφορές σχεδόν κατευθείαν. Εντολές όπως “κάτσε”, “σήκω” ή “μείνε” θα του δείξει πως εσείς έχετε τον ελέγχο ώστε να συνεχίσει να σας υπακούει και να συμβαδίζει με τις οδηγίες σας. Θα πρέπει όμως να υπάρχει και η αντίστοιχη ανταμοιβή-επιβράβευση από μέρους σας όταν ανταποκρίνεται θετικά στις οδηγίες σας.

Πώς θα διευκολύνετε το κουτάβι σας να μη δαγκώνει;

  • Παρακινήστε το με συνέπεια σε καλές συνήθειες. 

  • Μάθετε του τί επιτρέπεται να δαγκώνει και τι όχι, προσφέροντάς του συγκεκριμένα παιχνίδια να παίζει και όχι να καταπιάνεται με τα δικά σας πράγματα.

  • Αν πάει να γρυλίσει ή να δαγκώσει κεντρίστε του την προσοχή με κάτι άλλο, ίσως με το αγαπημένο του παιχνίδι.

  • Παίξτε με αντικείμενα όπως μία μπάλα για να την πετάτε και να τρέχει να σας την φέρνει, οπότε να εκτονώνεται!

  • Κάντε το να εγκλιματιστεί με την ιδέα ότι μπορεί να το χαϊδέψει κάποιος και αυτό να μην γυρίσει να τον δαγκώσει. Ανταμείψτε το με λιχουδιά κάθε φορά που ανταποκρίνεται σωστά σε αυτήν την περίσταση.

  • Ελέγξτε την υπερβολική χαρά του όταν είναι ανάμεσα σε παιδιά ώστε να αποφύγετε να συμπεριφερθεί με σπασμωδικές κινήσεις ή έστω με παιχνιδιάρικο δάγκωμα


Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, χρειάζεται να διαχειριστούμε σωστά την διαδικασία, με υπομονή, αγάπη, και όχι με αγανάκτηση. Αν εγκαταλείψουμε αμέσως και δεν του δώσουμε χρόνο στο να μάθει, μπορεί να ενισχύσουμε αυτήν του την τάση.

Σίγουρα δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτήν την τάση να συνεχιστεί γιατί στη συνέχεια θα διεκδικεί και θα απαιτεί οτιδήποτε με το να δαγκώνει ή να επιτίθεται κυρίως σε εμάς. 

Συνεπώς, δεν πρέπει ούτε να ξεφεύγουμε ή να αντιδράσουμε θυμωμένα απέναντί του καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά και να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι προτεραιότητα είναι να χτίσουμε με το σκυλάκι μας μία πολύχρονη και υγιή σχέση με γερές βάσεις.

 

Αν θέλεις, λοιπόν, να ανακαλύψεις ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τις περίεργες συμπεριφορές του τετράποδου φίλου σου, βάλε το πατούσι σου εδώ ή επικοινώνησε σήμερα μαζί μας στο 215 215 97 97

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου