Βόλτα χωρίς….τραβήγματα! Πώς να το πετύχεις;

Μήπως ο σκύλος σας σάς βγάζει βόλτα και όχι εσείς εκείνον;

Η καθημερινή βόλτα είναι απαραίτητη για τον πιστό σας φίλο, αλλά και μια καλή ευκαιρία και για τη δική σας υγεία και ευεξία.

Τι γίνεται όμως όταν στη διάρκεια της βόλτας, ο σκύλος σας τραβάει το λουρί με όλη του τη δύναμη; Ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται για μεγαλόσωμο σκύλο, η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη! Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τον έλεγχο, ώστε τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας να απολαύσετε τη βόλτα αλλά και να παραμείνετε ασφαλείς.

Γιατί, όμως συμπεριφέρεται έτσι ο σκύλος σας;

Η απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για ένδειξη κυριαρχίας αλλά για ενστικτώδη ενέργεια. Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Ο σκύλος τραβάει το λουρί γιατί έχει μάθει, ότι τραβώντας θα φτάσει πιο γρήγορα εκεί που θέλει. Πως το έμαθε? Την πρώτη φορά που άσκησε μια πίεση στο λουρί θέλοντας να φτάσει κάπου, τον ακολουθήσατε.

Ακόμα και αν προσπαθήσατε να βάλει κάποια αντίσταση στο λουρί, ο σκύλος έβαλε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και έτσι μετά από πάρα πολλές επαναλήψεις, έμαθε ότι με το τράβηγμα θα φτάνει πιο γρήγορα εκεί που θέλει. Πολλοί άνθρωποι, στην προσπάθεια τους να σταματήσουν το τράβηγμα του σκύλου, κρατάνε πολύ κοντό το λουρί, προσπαθώντας να κρατήσουν τον σκύλο δίπλα τους.

Η πρακτική αυτή περιορίζει στην καλύτερη περίπτωση τον σκύλο και δεν του μαθαίνει να μην τραβάει. Παράλληλα, μπορεί να γίνει επικίνδυνη, γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος της βόλτας το λουρί είναι τεντωμένο και ασκείται συνεχής πίεση στον λαιμό του σκύλου.

Το τράβηγμα του λουριού μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:
 1. Από την φύση τους έχουν πιο γρήγορο ρυθμό βαδίσματος από τον δικό μας.
 2. Υπέρμετρος ενθουσιασμός. Με το που ακούσει τη λέξη «βόλτα» δεν μπορεί να συγκρατηθεί και δείχνει τη χαρά του σε όλη τη διάρκειά της.
 3. Τα σκυλιά τραβούν όταν βλέπουν άλλους ανθρώπους ή άλλα σκυλιά. Συνήθως το μόνο που θέλουν είναι να «εξετάσουν» τους ανθρώπους και απλώς να μυρίσουν-γνωρίσουν τα σκυλιά.
 4. Φόβος. Μπορεί να φοβηθεί κάποιον ή κάτι που συναντήσατε στη βόλτα σας και να σας τραβήξει για να απομακρυνθείτε.
 5. Εξερεύνηση. Μπορεί να προσπαθεί να σας οδηγήσει προς το μέρος όπου εντόπισε κάποια κίνηση, η οποία του τράβηξε την προσοχή κα ενστικτωδώς το αντιλαμβάνεται ως θήραμα
 6. Έλλειψη εκπαίδευσης. Ένας ακόμη λόγος που τραβούν στην βόλτα τους είναι ότι οι κηδεμόνες τους δεν τους δίδαξαν, πως πρέπει να βαδίζουν σωστά.
 

Η κυριαρχία, η δύναμη και ο έλεγχος είναι ανθρώπινα κίνητρα και συχνά καλύπτουν λανθασμένα τις φυσιολογικές και ενστικτώδεις ενέργειες των σκύλων.

Τι να κάνετε για να σταματήσει να τραβάει το λουρί
 1. Πριν ξεκινήσετε για την καθιερωμένη σας βόλτα, παίξτε ένα παιχνίδι κατά το οποίο θα χρησιμοποιήσει αρκετή από την ενέργειά του. Έτσι δεν θα περπατάει με την ίδια ένταση και ενθουσιασμό.
 2. Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και να μην ενισχύετε τον ενθουσιασμό του, επισημαίνοντας πως ήρθε η ώρα για βόλτα.
 3. Θα ήταν πιο βοηθητικό να χρησιμοποιείτε σταθερό και όχι πτυσσόμενο οδηγό, για να έχετε καλύτερο έλεγχο.
 4. Ξεκινώντας τη βόλτα σας, από την πρώτη κιόλας φορά που θα τραβήξει το λουρί του, σταματήστε, περιμένετε να έρθει προς το μέρος σας και ξεκινήστε πάλι. Αυτό το βήμα θα πρέπει να το επαναλάβετε πολλές φορές μέχρι να το μάθει. Στην περίπτωση που εξακολουθεί να τραβάει το λουρί του, αλλάξτε κατεύθυνση χωρίς να τραβάτε το λουρί του. Μην παραλείψετε να τον επιβραβεύσετε μόλις σας ακολουθήσει, για να καταλάβει ότι πρέπει να περπατάει όπου είστε και εσείς.
 5. Κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, τραβήξτε απαλά το λουρί του και δώστε του την εντολή να κάτσει. Και εδώ χρησιμοποιήστε τη μέθοδο της επιβράβευσης (λεκτική, χάδι κ.ά.) και συνεχίστε ήρεμα πάλι τη βόλτα σας.
 

Θα πρέπει να είστε συνεπείς στις στάσεις και στα ξεκίνημα σας. Στις πρώτες βόλτες, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε πολλές φορές. Είναι όμως μέρος της διαδικασίας μάθησης του σκύλου και πραγματικά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο ώστε οι επόμενες βόλτες σας να γίνουν απολαυστικές και για τους δύο.

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου