Έχουν τα σκυλιά 6η αίσθηση;

σκύλος αναστενάζει

Έχουν τα σκυλιά 6η αίσθηση;

Δεν γίνεται να μην σου πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό το ερώτημα: “τα σκυλιά έχουν την 6η αίσθηση;” Στο κείμενο που ακολουθεί σου έχουμε ορισμένες πληροφορίες που μπορεί ήδη να γνωρίζεις και πιθανόν να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις για το τι τελικά ισχύει.

Ο σκύλος ως γνωστόν, είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Η άνευ όρων αγάπη του προς το πρόσωπό μας και η εμπιστοσύνη που τρέφει για εμάς είναι η επιτομή της απόλυτης αφοσίωσης και ζεστασιάς.

Συχνά, μάλιστα, τα σκυλιά μπορούν να μας προειδοποιήσουν για δυσάρεστα γεγονότα που ενδέχεται να συμβούν. Οπωσδήποτε μπορούν να αισθανθούν αν κάποιος μας προσεγγίζει με απειλητικές διαθέσεις. Ενώ από την άλλη, έχουν πλήρη επίγνωση πως τα μωρά και τα μικρά παιδάκια είναι ευάλωτα, συνεπώς σπάνια να εκδηλώσουν κάποια άγρια συμπεριφορά εναντίον τους.

Οι σκύλοι ωστόσο, μπορούν να σε προειδοποιήσουν για φυσικές καταστροφές αλλά και όχι μόνο… Έτσι, πολλές φορές ακούμε τη φράση πως οι σκύλοι έχουν την 6η αίσθηση. Όχι δεν εννοούμε πως βλέπει το ζώο φαντάσματα ή αερικά, αλλά μπορεί να σε προφυλάξει για όσα άσχημα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έπονται.

Ήδη κατά την περίοδο του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, οι σκύλοι είχαν τη δυνατότητα να διαισθανθούν πότε θα σημειωθεί σεισμός. Είχε παρατηρηθεί πως λίγο διάστημα πριν χτυπήσει ο σεισμός, οι σκύλοι έφευγαν μακριά από τις φωλιές τους στις πόλεις οι οποίες όντως λίγο αργότερα μετρούσαν τις πληγές τους μετά τον σεισμό.

Σχετικά με τους σεισμούς και με την συμπεριφορά των ζώων που μπορούν να τους προβλέψουν, έχει τεθεί σε εφαρμογή το καινούργιο παγκόσμιο πρόγραμμα παρατήρησης ζώων, “Icarus”, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Από αυτήν την πρωτοβουλία αναμένεται να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα πάνω στο όλο θέμα.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα σκυλιά έχουν ένα δικό τους σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, έναν ιδιότυπο βιολογικό μηχανισμό που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ακόμη προς το παρόν.

Πάντως, έχουν ιδιαίτερα οξυμένες την αίσθηση της ακοής και της όσφρησης (με τη δεύτερη να είναι μέχρι και 100.000 φορές πιο δυνατή από του ανθρώπου).

Μπορούν να ανιχνεύσουν τον ήχο από τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών στα βάθη της γης. Προσλαμβάνουν συχνότητες και αναγνωρίζουν ήχους που οι άνθρωποι δύσκολα θα αντιληφθούν με τα δικά τους αισθητήρια όργανα.

Ίσως καταλαβαίνουν με το τρίχωμά τους τον ιοντισμό που προκύπτει στην ατμόσφαιρα από τις πιέσεις που ασκούνται  σε πετρώματα ή μπορεί να οσφρίζονται τα αέρια που αναδύονται από κρυστάλλους χαλαζία πριν από μία σεισμική δόνηση.

Μερικοί ισχυρίζονται πως τα σκυλιά μπορούν να προβλέψουν έναν ισχυρό σεισμό και να μας προϊδεάσουν γι’ αυτό γαβγίζοντας, τρέμοντας και εξωτερικεύοντας γενικότερα την ανησυχία τους. 

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να παρατηρήσει κανείς όταν πλησιάζει καταιγίδα. Η όποια μεταβολή στην ατμοσφαιρική πίεση σπάνια θα διαφύγει της προσοχής τους. Μπορούν να ακούσουν τους ήχους της βροντής από μακριά. Κια λίγο πριν ξεσπάσει καταρρακτώδης βροχή η ατμόσφαιρα “φορτίζεται” με ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν.

Χάρη στην αξιοζήλευτη δυνατότητά τους να οσμίζονται εξαιρετικά καλά και χάρη στην απομνημονευτική ικανότητα των οσμών που έχουν, τα κατοικίδιά μας μπορούν να ανιχνεύσουν και να αντιληφθούν τι υπάρχει στον αέρα ακόμη κι αν η καταιγίδα απέχει πολύ από το σημείο όπου βρισκόμαστε.

Επιπρόσθετα, οι σκύλοι μπορούν να αντιληφθούν αν ένα αγαπημένο τους άτομο πάσχει από κάποια ασθένεια όπως καρκίνο και αυτό γιατί ο οργανισμός μας εκκρίνει ορισμένες χημικές ουσίες που λέγονται πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile Organic Compounds). Ο άνθρωπος δεν δύναται να τις καταλάβει αλλά η μύτη του σκύλου δύσκολα κάνει λάθος.

Σε άλλη έρευνα, επιστήμονες συμπέραναν πως μέσω του ιδρώτα ή της αναπνοής κάποιου τα σκυλιά καταλαβαινουν αν είναι σε πτωτική ή ανιούσα πορεία το ποσοστό σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς. Υπάρχουν σκύλοι που εντοπίζουν τον διαβήτη τύπου 1 μόλις η γλυκόζη μειωθεί υπέρ του δέοντος στο αίμα.

Μερικοί τέτοιοι ασθενείς ίσως παραβλέψουν τις ενδείξεις ή να μην έχουν φάει σωστά ή άθελά τους να πάρουν μεγαλύτερη δόση ινσουλίνης. Ένα σκυλί που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για αυτήν την κατηγορία ασθενών αναγνωρίζει το ότι φθίνουν τα σάκχαρα στο αίμα και προειδοποιούν τα αφεντικά τους για να προλάβουν το υπογλυκαιμικό επεισόδιο που ακολουθεί.

Ακόμη τα σκυλιά μπορούν να διαβλέψουν αν κάποιος πρόκειται να έχει μία επιληπτική διαταραχή. Εξάλλου, πέρα από το ότι ένας σκύλος μπορεί ενστικτωδως να καταλάβει εκ των προτέρων ότι πρόκειται να συμβεί μια τέτοια κρίση, οι σκύλοι-βοηθοί εκπαιδεύονται ακόμη πιο εξειδικευμένα για αυτόν τον σκοπό.

Μεταξύ άλλων, μελέτες έχουν δείξει πως σκύλοι γνωρίζουν πότε μία έγκυος είναι να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Υφίστανται πολλές προσωπικές μαρτυρίες που βεβαιώνουν πως σκυλιά δεν άφηναν από τα μάτια τους έγκυες οι οποίες πάρα πολύ σύντομα ερχόταν η ώρα να γεννήσουν.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί καθώς πριν τον τοκετό οι αλλαγές στο σώμα της επιτόκου είναι ακόμη πιο αισθητές ειδικά από άποψη ορμονών αφού ο οργανισμός προετοιμάζεται για μία πολύ έντονη διαδικασία.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι συχνά το σκυλί μας ας συναντήσουμε κάποιον γνωστό ή φίλο, τείνει να τον μυρίσει κοντά στους ιδρωτοποιούς αδένες όπως στην περιφέρεια εφόσον εκεί εκκρίνονται φερομόνες. Έτσι, το κατοικίδιό μας μπορεί να “διαβάσει” την ψυχολογία κάποιου.

Επιπλέον μπορούν να νιώσουν ότι υπάρχει αντιπάθεια ανάμεσα σε κάποιους. Η στάση του σώματός μας σε συνδυασμό με το τι εκκρίνει ο οργανισμός μας εκείνη τη στιγμή είναι καθοριστικές παράμετροι γι’ αυτό.

Αν τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης είναι χαμηλά επειδή νιώθουμε ανήσυχοι ή μη άνετοι με κάποιον απέναντί μας, τότε λόγω του στρες και της δυσφορίας μας απελευθερώνεται κορτιζόλη. Οπότε εκλαμβάνουν τον άλλον ως απειλή, συνεπώς παίρνουν αμυντική στάση για να μας υπερασπιστούν.

Και στην περίπτωση όμως ψυχικών νοσημάτων, τα σκυλιά μπορούν να “μυριστούν” ένα ζήτημα που συμβαίνει. Πέρα από σημαντική νοημοσύνη, έχουν και συναισθηματική αντίληψη ικανή να τα κάνει να διακρίνουν τις διακυμάνσεις στον ψυχισμό κάποιου.

Σε περίπτωση ασθενών με κατάθλιψη ή ατόμων που βιώνουν το πένθος, οι σκύλοι ανταποκρίνονται έγκαιρα και είναι πρόθυμοι να συμπαρασταθούν στον κηδεμόνα τους πλησιάζοντάς τον, γλείφοντας τα χέρια του ή ξαπλώνοντας δίπλα του.

Τι σας έκανε περισσότερη έκπληξη;

Καλάθι Αγορών
Σύνδεση

Δεν έχετε ακόμη λογαριασμό;

Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Ο λογαριασμός μου